Annons
Nyheter

Elton är Sveriges bästa narkotikahund

Han lyder husses minsta tecken. Han kan hitta ett par gram gömd narkotika i en lägenhet. I helgen vann Elton narkotika-SM för polishundar.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

Polisinspektör Peter Matthijs reser sig från bordet och tar fram kopplet i hallen. Schäfern Janalands Elton, eller Elton som han kallas till vardags, växlar snabbt från den dåsiga tillvaron under bordet till full aktivitet. Hela hundkroppen vibrerar av förväntan och återhållen energi. Vad ska vi göra? Ska jag få söka? Kom igen nu husse!

Peter Matthijs öppnar motorhuven till en bil och gömmer en bit trädgårdsslang. Ett litet tecken och så flyger 35 kilo hund upp på motorn. Elton flåsar, frustar och nosar. Svansen viftar. Och så plötsligt lägger han sig ner. Han är stilla. Länge. Peter tar fram en så kallad klicker, och ljudet det ger ifrån sig är tecknet för att Elton får ta upp slangen. En bit slang och ett ”Bra killen!” och så är hunden redo för nästa utmaning.

Annons

Peter Matthijs har arbetat som polis sedan 1987 och som hundförare sedan 1997. Elton är hans tredje polishund. I helgen deltog Peter och Elton för första gången i narkotika-SM för polishundar. Av nio deltagare var Elton bäst. Eller snarare duon Peter och Elton, för det har krävts mycket arbete av båda två för att uppnå helgens resultat.

– Jag har haft honom sedan han var valp, och hela tiden har det funnits i bakhuvudet att han kan bli polishund. Allt från vardagslydnad till räddningssök kan man börja med tidigt, men jag väntade tills han var tre, fyra år innan jag började träna honom på narkotika, förklarar Peter.

Han visste att Elton var duktig. Men att det blev en förstaplacering kom som en trevlig överraskning. Alla tävlande hundar fick visa sina färdigheter vid lydnandsmoment och fältsök. De fick även spåra i skog, bil, lägenhet/lagerlokal och bagage.

– Det här är det roligaste han vet. Han är som ett kärnkraftverk, han bara ger och ger och tar aldrig slut. Han kan jobba fyra, fem timmar utan att tröttna.

Peter och Elton tjänstgör i skånska Revinge. Där har Peter hand om dressyrarbetet för Skånes 57 patrullhundar. Elton följer med sin husse under arbetsdagen. När det blir skarpt läge är han med på noterna. Förra veckan var han med och hittade marijuana i en lägenhet, och veckan dessförinnan upptäckte han opium i en bil.

Vad vinner samhället på narkotikahundarna?

– Hundarna sparar väldigt mycket tid för polisen. Det arbete hunden gör på ett ögonblick skulle ta en människa jättelång tid. Och mycket av det hundarna hittar skulle vi människor aldrig upptäcka.

Peter Matthijs ser även en annan fördel med satsningar mot narkotika.

– Narkotikan är roten till mycket annan brottslighet och så mycket ont i samhället. Det kan vara prostitution, misshandel, inbrott. Jag har sett så många olyckliga människoöden och krossade familjer i mitt jobb, och jag vet att vårt arbete gör skillnad.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons