Annons
Nyheter

Elpriset rusar i kylan

Ute är det rekordkallt. Då går telefonerna varma hos säljarna på 7h kraft i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2010
Foto: 
Klallt, kallt, kallt. Då går det åt mycket energi för uppvärmning. Samtidigt rusar elpriset i höjden.
Klallt, kallt, kallt. Då går det åt mycket energi för uppvärmning. Samtidigt rusar elpriset i höjden.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Ulf Fritzson, elsäljare på 7h kraft i Ulricehamn, vet när det hettar till på jobbet. När kvicksilvret kryper nedåt i kombination med att TV-nyheterna larmar om att elpriset skjuter i höjden.

– De senaste dagarna har det varit många som ringt. En del vill binda sitt elpris och andra vill veta hur det aktuella rörliga priset ser ut. Många är faktiskt lite oroliga, säger Fritzson.

Annons

Vi hör om priser på 10 kronor per kilowattimma. Är det så dyrt?

– Mellan klockan sju och tio på fredagsmorgonen kostade en kilowattimma 10,21 kronor.

Hur kan det bli sådana toppar på bara några timmar?

– Vi säljare bestämmer hur mycket el vi ska köpa in och mellanhanden, som vi kallar portföljhanteraren, beställer utifrån det el från kraftbolagen. Hög förbrukning i kombination med riktigt kallt väder ger ett högt pris.

Går det åt mer energi under morgontimmarna då?

– Vän av ordning kan ju tycka att 10 kronor per kilowattimma är en allt för hög siffra som inte kan motsvara vad det kostar att tillverka energi. Så är det i viss mån också. Priset ska ha en dämpande faktor och få oss att spara energi så att samhället inte behöver släcka ned på grund av elbrist.

Är drygt 10 kronor den högsta toppen vi sett?

– Nej, torsdagen före jul sent på eftermiddagen kostade en kilowattimma 14 kronor. Det är det högsta jag sett, tror jag. Precis i slutet av 2004 var det runt det priset också.

Är det många som binder sitt elpris i kylan?

– Ja, det är många som gör det. Vi rekommenderar ett kortare avtal som sträcker sig fram till sommaren. Rörligt pris har traditionellt sett varit billgast över tid men med de här topparna vi ser nu blir det en väldigt otrygg situation för många husägare.

Annons

Hur agerar kraftbranschen i kylan?

– Vad jag har hört så kör man igång både Karlshamnsverket och Stenungsundsverket på måndag. De är båda oljedrivna kraftverk. Man gör det för att få elen i Sverige att räcka till. För miljön är det förstås ingen höjdare.

Redan på elräkningen för januari kommer rekordkylan att ge utslag. Hur det sedan blir till den räkning som kommer i februari, och gäller för förbrukningen i januari månad, kan ingen säga än. De här siffrorna ger en viss bild av läget.

Månadsmedelvärde 7h kraft

November - 37,9 öre/kilowattimma

December - 50,1 öre/kilowattimma

1-8 januari - 58 öre/kilowattimma

Källa: 7h kraft

Så här mycket hushållsel gör en snittvilla av med per år (procentsiffran anger andelen av all hushållsel).

Belysning 946 kWh 23 procent

Kyl/frys 792 kWh 20 procent

Tv + stereo 434 kWh 11 procent

Dator 409 kWh 10 procent

Spis 394 kWh 10 procent

Tvätt 303 kWh 8 procent

Disk 220 kWh 5 procent

Övrigt 536 kWh 13 procent

Källa: Energimyndigheten

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons