Annons
Nyheter

Elever debatterade Syrienfrågan

Om konflikten i Syrien och suveränitetsprincipen handlade gårdagens debatt i FN:s generalförsamling. Debatten hölls i Stenbocksskolan.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2013
USA var som vanligt aktiva i debatten.
USA var som vanligt aktiva i debatten.Foto: Henrik Erickson
Martin Edman, Sudans representant, i FN-församlingen, kritiserade USA:s
Martin Edman, Sudans representant, i FN-församlingen, kritiserade USA:sFoto: Henrik Erickson

Det har under slutet av veckan handlat om de numer årliga FN-dagarna på Tingsholmsgymnasiet. Elever på samhällsprogrammet träffades under torsdagen i olika utskott innan det på fredagen var dags för generalförsamlingen att samlas i Stenbocksskolans aula.

– Det här handlar om att eleverna ska lära sig hur demokratiska arbetsformer och beslutsfattande går till. Vi får även in en hel del kunskaper om globala frågor under de här dagarna, säger Eva Ek Josefsson som är lärare på Tingsholmsgymnasiet.

Annons

Att det är en övning i retorik är också tydligt under generalförsamlingens möte. Eleverna får gå upp i talarstolen och plädera för sin sak. Allra knivigast är de oförberedda frågorna från övriga församlingen.

– Vi försöker göra det lite extra viktigt genom att ha samma klädkod som i FN, säger Eva Ek Josefsson.

Hur gick det då i debatten som grundade sig på ett fiktivt pressmeddelande om en funnen massgrav av rebeller inne i Syrien? Jo, USA ansattes hårt av såväl Syrien som Kina och Sudan. De länderna och Ryssland fick å andra sidan sina fiskar varma då de kritiserades för omfattande vapensamarbete och för att bara se till sina egna intressen.

Att Tingsholm satsar på sådana här dagar hänger, förutom att det är nyttig utbildning, samman med att skolan är en så kallad FN-skola.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons