Annons
Nyheter

Egon tog korset på Hössna kyrka

Koppartak och kors blåste ned från Hössna kyrka när stormen Egon svepte förbi natten till söndag.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2015
Kyrkogårdsvaktmästaren Kurt Eriksson tror inte det kommer gå att räta ut korset som fick sig en törn när det åkte i marken när stormen Egon drog förbi.
Kyrkogårdsvaktmästaren Kurt Eriksson tror inte det kommer gå att räta ut korset som fick sig en törn när det åkte i marken när stormen Egon drog förbi.Foto: Carina Carlzon
Foto: Carina Carlzon

På söndag förmiddag fick Kurt Eriksson, kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare i Hössna, ett samtal från prästen Carolina Davidson som då hade upptäckt att koppartaket på det mindre trätornet, som sitter högst upp på klocktornet, låg på marken norr om kyrkan, söder om kyrkan låg det guldfärgade korset och det klotformade föremål som sitter mellan kors och tak.

Några takpannor på kyrkans tak har gått sönder när kors och koppartak blåst ned.

Annons

– Koppartaket har blivit skrot och det får bli ett helt nytt tak som läggs, säger Kurt Eriksson.

Det mindre tornet har ett trätak och någon risk för att det ska regna in eller liknande finns inte och tidsmässigt är det inte någon panik med att få ett nytt koppartak på plats.

– Det kommer att behövas byggställningar eftersom vi inte kommer åt med en skylift dit upp, säger Kurt Eriksson.

Troligen går det inte att bocka ut korset som blivit snett när det slagit i marken.

Korset kommer att sättas upp på taket samtidigt som det nya taket läggs.

Stormen Egon drog även ner takpannor från Ulricehamns kyrka och Gällstads kyrka.

Svenska kyrkans byggnader och begravningsplatser samt de kyrkliga inventarierna skyddas genom Kulturmiljölagens 4:e kapitel. Säljs en kyrka fortsätter lagen att gälla.

För alla kyrkor och begravningsplatser uppförda före 1940 gäller att de inte får ändras på något väsentligt sätt utan tillstånd från Länsstyrelsen. Tillståndsplikten gäller även en del nyare kyrkor med höga kulturhistoriska värden. Även kyrkliga inventarier med kulturhistoriskt värde, oavsett ålder, omfattas av tillståndsplikten.

Hössna kyrka är byggd 1839.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands län

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons