Annons
Nyheter

Efter UT:s granskning – UEAB anställer egen upphandlare

I nästan tio år köpte Ulricehamns energi in bilar utan att upphandla på ett korrekt sätt. Det avslöjade UT och BT i en gemensam granskning.
Nu anställer det kommunala bolaget en egen upphandlare som tillträder vid årsskiftet.
Ulricehamn • Publicerad 20 november 2021 • Uppdaterad 30 mars 2023
Från och med 1 januari kommer UEAB ha en egen upphandlare. Arkivbild.
Från och med 1 januari kommer UEAB ha en egen upphandlare. Arkivbild.Foto: Axel Noren

Det var i somras som UT och BT i en gemensam granskning kunde visa att Ulricehamns energi AB under nästan ett decennium köpte in över 250 fordon till kommunala verksamheter – utan att följa lagen om offentlig upphandling, LOU.

Fram till i fjol ansvarade en person i bolaget för inköpen av bilarna. Men nu ser det ut som att det ska bli ändring på det. Från och med den 1 januari kommer organisationen ha en egen upphandlare. Det bekräftar UEAB:s ekonomichef.

Annons

– Vi ser ett behov av att ha den här typen av tjänst i bolaget, säger ekonomichefen Lena Djurfors.

”Vi växer som organisation, vilket gör att vi behöver avlasta de som tidigare har upphandlat.”
Lena Djurfors, ekonomichef UEAB

Varför gör ni det?

– Vi växer som organisation, vilket gör att vi behöver avlasta de som tidigare har upphandlat, då det har skett inom respektive verksamhetsområde. Så vi vill helt enkelt frigöra resurser.

Har ni sett en kunskapslucka inom de här områdena?

– Det kan jag inte påstå att vi har gjort. Det är inte främsta orsaken, absolut inte. Utan vi behöver resurser till de här områdena.

Efter UT:s och BT:s gemensamma publicering agerade Konkurrensverket och påbörjade en utredning där myndigheten begärde svar och handlingar från det kommunala bolaget.

Under utredningen framkom att UEAB hade gjort fel när de köpt in fordon, och inte avropat på rätt sätt enligt ramavtalet, under åtminstone sju års tid.

Men eftersom bolaget själva upptäckte felet i slutet av 2020, och har åtgärdat det under 2021, anser Konkurrensverket att ärendet inte kommer att ha en sådan ”allmänpreventiv effekt” som man först förutsåg när det prioriterades.Och eftersom myndigheten endast kan granska ärenden ett år tillbaka för att se om brott mot LOU har begåtts, väljer Konkurrensverket att lägga ner ärendet.

Konkurrensverket fortsätter alltså inte att granska UEAB:s inköp närmare, för tidigare år: ”Beslutet innebär inte att vi har tagit ställning till om ert agerande är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen”, skriver myndigheten.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Jennie ÖlundSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons