Annons
Nyheter

Nu är Finnekumla gård till salu – med två prislappar: ”Enorma summor”

Efter den långa arvstvisten kring Finnekumla gård i Vegby, är den nu ute till försäljning. Trots prislappen på 67 miljoner kronor står många potentiella köpare på kö.
Finnekumla • Publicerad 7 juni 2022 • Uppdaterad 11 november 2022
Nu ligger Finnekumla gård ute till försäljning. Mäklaren tror att gården kan ha en ny ägare innan utgången av juli månad.
Nu ligger Finnekumla gård ute till försäljning. Mäklaren tror att gården kan ha en ny ägare innan utgången av juli månad.Foto: Areal fastighetsförmedling

För två månader sedan tilldelades fastighetsförmedlaren Areal försäljningsuppdraget för Finnekumla gård. Och häromdagen lades gården ut till försäljning på bostadssajten Hemnet, med en prislapp på 67 miljoner kronor.

– Det är ett jättestort intresse. Först var jag förvånad, men det är sällsynt med fastigheter av den här storleken i de här trakterna, säger John Enander, som är ansvarig mäklare för försäljningen.

Annons

2019 värderades Finnekumla gård till 45 miljoner kronor. Sedan dess har värdet stigit. John Enander pekar på att virkesförrådet i dag är större och att vi också har sett en allmän prisuppgång på skogsfastigheter de senaste åren.

Förutom skog, åker och hagmarker finns också 18 hektar Salix energiskog på fastigheten. På bilden ses ladugårdsbyggnaden som ligger i anslutning till huvudbyggnaden.
Förutom skog, åker och hagmarker finns också 18 hektar Salix energiskog på fastigheten. På bilden ses ladugårdsbyggnaden som ligger i anslutning till huvudbyggnaden.Foto: Areal fastighetsförmedling

Prislappen på 67 miljoner kronor går även att härleda till en tredje faktor.

– Den största anledningen till den stora värdeökningen sedan 2019 är att möjligheten finns att sälja fastigheten till en juridisk person och när ett bolag är inblandat som köpare kan det bli såna enorma summor. Men om det blir en privat köpare kan vi acceptera en lägre köpeskilling, förklarar John Enander

Grunden till de två olika prissättningarna är att vi i Sverige har något som kallas markbalans. Enkelt uttryckt reglerar jordförvärvslagen balansen mellan privat och bolagsägd mark. För att den balansen ska hållas intakt är det inte tillåtet att i bolagsform köpa mark från en privatperson, eller tvärtom.

Ett undantag från detta är om en juridisk person ärver mark från en privatperson, vilket varit fallet då Riddarhuset ärvde gården från tidigare ägaren. Följden blir att eftersom Finnekumla gård nu ägs av en juridisk person, så kan den också säljas vidare till en annan juridisk person. Det har i sin tur trissat upp priset på fastigheten.

”Det finns många potentiella köpare som är förberedda sen innan och jag utesluter inte att vi har en köpare innan mitten av juli”
John Enander, fastighetsmäklare

Skulle Finnekumla gård ändå säljas till en privatperson, enligt John Enander då till ett något lägre pris än satta 67 miljoner, så skapar det i sin tur ytterligare en försäljningsmöjlighet för Riddarhuset. Institutionen har då så kallade förvärvsrätter motsvarande fastighetens storlek på 475 hektar, som de kan sälja.

Fakta

Finnekumla gård i siffror

• Värderades 2019 till 45 miljoner kronor.

• Föreslaget försäljningspris är nu 67 miljoner kronor

Fastigheten Ulricehamn Finnekumla 10:1 är på totalt 475 hektar (ha) landareal, varav;

• 328 hektar produktiv skog (Enligt bedömning från 2019 med ett virkesförråd på 156 skogskubikmeter (m3sk) per hektar. Enligt mäklare John Enander är det troligtvis på 160-170 m3sk idag).

• 104 ha inägomark, varav 62 ha åker, 18 ha Salix energiskog och 31 ha betesmark.

• Där utöver ingår 121 ha vattenareal i Sämsjön och 54 ha i Yttre Åsunden.

– Det hänger ihop med lagen kring markbalansen. Köper en privatperson Finnekumla, så anses arealen ha gått från att ägas av juridisk person till privat ägande. Då ska det regleras genom att Riddarhuset kan sälja förvärvsrätterna till exempelvis ett investmentbolag, som sedan kan använda dessa för att till exempel köpa skog från en privatperson, förklarar John Enander.

Han medger att det inte finns några stora skogsbolag bland de som är intresserade av Finnekumla gård. Men det finns en rad potentiella köpare i form av juridiska personer. John Enander vill i nuläget dock inte gå in närmare på vilken typ av företag det rör sig om eller i vilket syfte de är intresserade av gården.

– Det är spretigt och det finns många olika syften till köp bland intressenterna. Det har varit ganska mycket aktivitet nu i helgen efter att försäljningen blev offentlig. De som är intresserade måste visa att de har den ekonomiska förmågan att vara med i försäljningen.

– Det finns många potentiella köpare som är förberedda sen innan och jag utesluter inte att vi har en köpare innan mitten av juli.

John Enander, mäklare på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn.
John Enander, mäklare på Areal fastighetsförmedling i Ulricehamn.Foto: Pressbild
”Det har varit en uppslitande process kring arvskiftet och försäljningen och vi försöker hantera detta så respektfullt som möjligt”
John Enander, fastighetsmäklare
Annons

John Enander säger att Finnekumla gård är ett ovanligt försäljningsobjekt. Under sina tolv år som mäklare har han bara vid två tillfällen tidigare hanterat försäljningar av den här storleken, varav en var en ren skogsfastighet.

Presentationen av Finnekumla gård på försäljningssajten Hemnet är ganska allmänt hållen. Det är väldigt sparsamt med bildmaterial på de mindre bostadshus som ingår i fastigheten och endast någon enstaka interiörbild från det stora bostadshuset. Detta är ett medvetet val.

Huvudbyggnaden är enligt mäklaren John Enander i gott skick och kakelugnar finns i nästan varje rum.
Huvudbyggnaden är enligt mäklaren John Enander i gott skick och kakelugnar finns i nästan varje rum.Foto: Areal fastighetsförmedling

– Huset är ju tomt, men det har varit familjens hem tidigare och vi väljer att inte visa alla vinklar och vrår. Det har varit en uppslitande process kring arvskiftet och försäljningen och vi försöker hantera detta så respektfullt som möjligt, avslutar John Enander.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons