Annons
Nyheter

Dyrare va-taxa kan bli resultatet av reningsverkets luktproblem

Problemen med stank från reningsverket i Ulricehamn fortsätter.
Energibolaget har därför inlett en ny utredning för att söka hitta en lösning. Som troligen kommer att ge dyrare va-taxa.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2013

Det är i ett yttrande över en motion från miljöpartisten Arne Fransson med förslaget att i likhet med det som nu planeras i Lidköping, kapsla in hela reningsverket, som frågan om besvärande lukt från reningsverket tagits upp.

Kommunens energibolag, UEAB, konstaterar att bolaget redan gjort en hel del insatser för att bekämpa luktproblem vid reningsanläggningen. Trots det har problemet återkommit under våren och sommaren. Den extremt torra våren, vilket ledde låga flöden inkommande vatten, pekas ut som orsak.

Annons

För att hantera detta installerades en jonisering, också på kvävereningsbyggnaden, där har man tidigare inte haft luktproblem. Därmed finns denna utrustning på samtliga byggnader inne på reningsverket.

Men det räckte inte med jonisering. Energibolaget startade därför med kemikaliedosering på inkommande avlopp för att bryta ner svavelvätet.

För att få en bättre bild av luktproblemen har bolaget även startat en ny utredning med hjälp av externt företag.

Förhoppningen är att utredningen ger svar på en mängd frågor kring luktproblemen. Exempelvis vill energibolaget veta varför kemikaliedoseringen inte hjälper.

Med resultatet av utredningen som underlag kan bolaget sedan komma fram till vad som ytterligare kan göra. I slutänden kommer svårigheten att göra avvägningen mellan å ena sidan kostnaden och å andra sidan sannolikheten att de ger önskad effekt. För - som energibolagets vd Per Ingloff konstaterar - några garantier går inte att få.

– Så UEAB kommer att återkomma i frågan även om vi så klart hoppas att kunder slipper så dyra lösningar som i Lidköping. Exempelvis innebär en årlig kostnadsökning av drift och kapitalkostnader på fyra miljoner kronor att taxa ökar med över tio procent, skriver Per Ingloff.

Motionen från Arne Fransson (MP) till kommunfullmäktige att med Lidköping som modell kapsla in reningsverket och därigenom komma tillrätta med luktproblemen har behandlats av kommunstyrelsen i Ulricehamns kommun.

Förslaget från kommunstyrelsen är att avslå motionen med hänvisning till de fortsatta utredningar som kommunens energibolag gör.

I Lidköpings skall befintligt reningsverk byggas in och kapaciteten på verket öka. All frånluft från verket skall behandlas i en ny anläggning.

Ett av förslagen är att denna anläggning skall placeras cirka 300 meter från reningsverket, ut på en pirarm vid den närbelägna marinan.

Man får då ett avstånd på cirka 150 meter till närmaste planerade bostadshus. Höjden på utsläppspunkten beslutas först efter en modellering av luktbelastning och vindförhållande, men troligtvis blir den cirka 5-10 meter hög. Budgeten för projektet är på 55 miljoner kronor.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons