Annons
Nyheter

Dyrare el i Tranemo

En genomsnittlig villaägare i Ulricehamn betalar 34 803 kronor för elen varje år, vilket är mindre än snittet. Tranemo ligger över.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2012

Det är organisationen Villaägarna som har räknat på vad elen kostar en småhusägare. Enligt organisationen är det stor skillnad mellan olika kommuner. Dyrast i Västra Götaland är det i Gullspång, där en genomsnittlig villaägare betalar 38 300 kronor. Billigast är det i Skövde där summan är 32 183.

Snittet i landet är 35 853 kronor. I Ulricehamn är det nästan exakt tusen kronor billigare än så, i Tranemo är det nästan tusen kronor dyrare än snittet.

Annons

Enligt Villaägarna beror den stora skillnaden mellan olika kommuner på framförallt skattesats och nätavgifter.

– Sverige har blivit ett energipolitiskt lapptäcke med olika elpriser, nätavgifter och skatter beroende på var du bor. Konsumenterna ser ingen logik i detta och politikerna verkar sakna överblick. Det är hög tid att införa en energipolitik som sätter kundernas behov först, säger Stefan Stjerndal, regionchef på Villaägarnas riksförbund.

Småhusägarens årliga elräkning är alltså i genomsnitt 35 853 kronor. Av detta är 37 procent skatter och avgifter.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons