Annons
Nyheter

Dyrare att ansöka om bygglov

När en ny plan- och bygglag införs den 2 maj kan det bli dubbelt så dyrt att ansöka om bygglov.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2011
Från och med maj kan det bli dubbelt så dyrt att ansöka om bygglov.
Från och med maj kan det bli dubbelt så dyrt att ansöka om bygglov.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Plan- och bygglagen har funnits sedan 1987. Sedan dess har den ändrats vid flera tillfällen. De senaste åren har det exempelvis lagts större ansvar på byggherren, det vill säga den som ansöker om bygglov.

I juni förra året beslutade riksdagen att en ny plan- och bygglag ska börja gälla från och med den 2 maj i år.

Annons

Syftet med den nya lagen är enligt riksdagsbeslutet att förenkla och förtydliga vad det är som gäller när en privatperson eller ett företag vill bygga om eller bygga nytt. Målet har varit att ta fram ett system som är mer rättssäkert, förutsägbart och med snabbare handläggning. En skillnad från i dag är att byggloven vinner laga kraft.

Enligt stadsarkitekt Gunilla Pettersson kommer det att bli dyrare att lämna in bygglov. Dubbelt så dyrt, troligtvis. Innan taxorna ändras krävs ett politiskt beslut.

Den som bygger en ny villa får i dag betala 7 000-8 000 kronor. Om en dryg månad blir kostnaden runt 15 000 kronor.

– Vi försöker tala om det när folk ringer och har frågor som rör bygglov. Och det är när vi har fått in kompletta handlingar som vi börjar handläggningen, säger hon.

För kommunens del innebär den nya lagen mer arbete. Det blir mer handläggning, mer administrativt arbete och fler besök på byggplatserna. Ulricehamns kommun har förberett sig genom att anställa en bygglovshandläggare och en byggnadsinspektör.

– Vi fördubblar vår styrka. I dag är det en byggnadsinspektör och jag som jobbar med det här, säger hon.

Den nya lagen innebär även att det ställs högre krav på den som bygger. Gunilla Pettersson hoppas att den ökade kontrollen kommer att leda till bättre kvalitet.

– Hela kontrollapparaten blir större, innan man kan börja bygga krävs ett startbesked, och innan fastigheten kan tas i bruk krävs ett slutbesked, säger Gunilla Pettersson.

Vidare har den som ansöker om bygglov rätt att få besked inom tio veckor. Enligt Gunilla Pettersson är handläggningstiden i Ulricehamns kommun mellan tre och sex veckor efter att kompletta handlingar har lämnats in.

Ytterligare en nyhet är att det kommer att krävas en oberoende person som står som kontrollansvarig, det som tidigare kallades kvalitetsansvarig. Den som vill kunna ta uppdrag som kontrollansvarig måste gå en kurs för att bli certifierad (se artikel intill). Men byggherren är fortfarande den som har ansvaret för byggnationen.

Annons

Det verkar ganska krångligt för en privatperson att sätta sig in i de nya bestämmelserna.

– Det är en del som skiljer, men tanken är att man ska få bukt med en del byggfusk i branschen, även om det kanske inte är så vanligt med byggfusk på en sådan här liten ort. Och så ska kvaliteten på byggandet höjas.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons