Annons
Nyheter

Drottningen charmade Kinnarp

I turkos dräkt steg drottning Silvia ur bussen för att hälsa på alla förväntansfulla Kinnarpsbor. Kung Carl XVI Gustaf bleknade bredvid sin färgglada fru.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är inte varje dag kungaparet kommer på besök i Kinnarp, men igår var en sådan dag.

Fem svenska flaggor har hissats utanför Kinnarps AB, och många av de drygt 250 åskådarna har med sig egna flaggor att vifta med. Längst fram, bakom de blåa snörena, står barnen. Kungaparets 15 minuter långa försening från besöket i Skövde Kulturhus känns nog allra svårast för de minsta, som tålmodigt väntar med flaggorna i högsta hugg.

Annons

Johanna Kristiansson och Emma Edström, båda 12 år, är två Kinnarpsbor som kommit för att beskåda kungligheterna.

– Kungen och drottningen är liksom typ kända, konstaterar Emma.

– Kända över hela världen! fyller Johanna i.

Tidigare har de bara sett paret i tidningar, på TV och på internet. De tycker att det ska bli spännande att se dem i dag, trots att deras favorit i kungahuset egentligen är lilla Estelle.

Vad tycker ni om kungaparet?

– Jag tycker att de borde göra ett bra jobb. Annars blir det kaos! säger Johanna.

En annan som väntar spänt på det kungliga besöket är Jan-Olof Pettersson från Frökindsgården äldreboende. För honom är dagen lite speciell, eftersom han för drygt 50 år sedan, när han var 19 år gammal och låg i lumpen, stod vakt utanför slottet i Stockholm.

Såg du kungen då?

– Jadå, många gånger. Jag tycker mycket om kungen, han är bra.

– NU kommer de! ropar ett barn när bussen rullar in på parkeringen.

Annons

Ett intensivt flaggviftande och fotograferande sätter igång i samma stund som kungen och drottningens stiger ur bussen. Drottning Silvia avviker snart från den blå mattan, och går rakt mot Jan-Olof Pettersson. Hon tar hans hand och byter några ord med honom. Kungen följer efter, men tar sedan några steg tillbaka för att ansluta sitt följe igen.

Drottning Silvia, som vid detta laget har alla blickar riktade mot sig, rör sig genom människoskaran och hälsar på flera av besökarna, innan hon går in på Kinnarps AB tillsammans med resten av följet.

Efteråt var Jan-Olof Pettersson glatt överraskad av uppmärksamheten från kungaparet.

– Det kunde jag inte tro, att de skulle gå rätt på mig, säger han när han är på väg tillbaka till Frökindsgården.

Vad sa drottningen?

– Det kommer jag inte ihåg! Hon sa väl goddag, goddag eller något sådant.

Har dagen varit bra?

– Jaa, det har den varit!

De tycker även den äldre damen som är på väg hem i rask takt, med ett stort leende på läpparna.

– Det var väl en härlig dag, det här! utropar hon glatt.

Därför var kungaparet i Kinnarp

Det är för att fira kungens 40 år på tronen (mer exakt: 39 år och 340 dagar) som paret reser runt i alla Sveriges län. Landshövding Lars Bäckstöm var värd för besöket i Västra Götaland, och sist på dagordningen igår stod möbelföretaget Kinnarps AB. Där fick de se produktion, stolsmontering och utställningen Next Office.

Det är Kinnarps VD Per-Arne Andersson som bestämt vad kungen och drottning ska få se på möbelföretaget, men event- och projektledare Christina Hjalmarsson såg till att allt flöt på under själva besöket.

– Det känns skönt att det äntligen är dags! Det är lite fjärilar i magen nu, sa hon några minuter innan kungaparet anlände.

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons