Annons
Nyheter

Dramatisk räddning när häst gick ner sig i damm

Vid åttatiden på fredagsmorgonen fick räddningstjänsten rycka ut för att hjälpa en häst som av okänd anledning hamnat i en damm.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2013
Foto: 

Mikael Karlsson upptäckte på fredagsmorgonen att en av hustruns, Angela Karlsson, hästar tagit sig igenom stängslet runt Klockaregårdens damm. Stoet Dansa låg tyst i vattnet och kunde inte komma upp eftersom det var för brant och lerigt.

– Hon är fem år och en väldigt lugn och snäll häst. Vi har haft hästar vid dammen i flera år och det har aldrig hänt något sådant här. Kanske har hon blivit skrämd, säger Mikael Karlsson.

Annons

Räddningstjänsten var snabbt på plats och med hjälp av brandslangar, kedjor, mankraft och en traktor kunde Dansa dras upp ur det kalla vattnet. Hur länge hon befunnit sig där är okänt, men hon var mycket medtagen efter räddningsinsatsen och hade inte ork att resa sig.

– Jag hoppas att hon klarar sig, säger Angela Karlsson medan hon och räddningstjänsten masserar Dansas frusna kropp.

Några timmar senare har Dansa återfått krafterna och är uppe och går.

– Det verkar som att det kommer ordna sig, men vi håller henne under uppsikt. Hon behöver hållas igång och är lite ostadig men vi masserar henne och har täcke på eftersom hon blev så nedkyld. Dammen är kall för det kommer källvatten underifrån. Hon fick en kortisonspruta och b-vitamin av veterinären när hon kom upp, berättar en lättad Angela Karlsson.

Hennes tänkta sovmorgon blev allt annat än avkopplande efter att maken väckt henne och berättat att Dansa satt fast i dammen.

– Det blev en fruktansvärt jobbig morgon! När jag kom ut såg jag att vår andra häst höll henne sällskap vid dammkanten och jag såg lugnet i Dansas ögon. Då blev jag själv lite lugnare. Dansa är en helt otrolig häst, min bästa vän. Trots att det var mycket folk och en traktor nära henne fick hon aldrig panik, hade hon fått det kunde hon ha grävt sig djupare ner i leran. Det var som att hon förstod att vi ville hjälpa henne.

Efter den här händelsen kommer stängslet runt dammen flyttas ytterligare några meter från vattnet för att det inte ska kunna upprepas.

– Jag är otroligt tacksam för allas insats i dag; grannar, veterinären och räddningstjänsten. De gjorde ett fantastiskt jobb och jag är särskilt imponerad av de som var i vattnet som kunde ha blivit sparkade av misstag när hon försökte ta sig upp.

Kristin Ståhlkrantz
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons