Annons
Nyheter
Att branden råkade bryta ut just på morgon då familjen höll på att vakna, och inte mitt i natten, räddade sannolikt livet på dem.
Men den stora frågan är varför det nyinstallerade direktkopplade larmet till ledningscentral inte fungerade.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2011

Det var under värsta köldperioden i december förra året som det började brinna i villan i Ulricehamn.

Kvällen innan hade familjen eldat i kaminen, för att få upp värmen inomhus. Så mamma, pappa och deras två små barn kunde somna gott. Troligen i trygg förvissning om att det nya brandlarmet fungerade som det skulle.

Annons

Men när branden bröt ut strax efter klockan sex morgonen därpå, var det inte larmet som väckte dem. Det var familjens ettåring som hostade. Kvinnan i familjen upptäckte då att det kom rök uppifrån taket och ringde 112 om branden.

Räddningstjänsten i Ulricehamn var sedan snabbt på plats och kunde begränsa skadorna i fastigheten.

Lars-Erik Sandin, som var räddningsledare vid den aktuella branden, beskriver händelsen som unik.

– Det visade sig i efterhand att det nyinstallerade direktlarmet inte fungerat som det skulle. Under mina snart 40 år inom räddningstjänsten har jag aldrig varit med om en händelse liknande denna.

– Familjen hade en fantastisk tur. Hade branden brutit ut en timme tidigare eller så, hade sannolikt rökdykare fått bära ut familjen, säger han.

Vad var det som gick fel?

– Man hade tagit bort de gamla brandvarnarna och istället installerat ett nytt larm som går direkt till en larmmottagare. Men detta fungerade alltså inte. Tydligen hade funktionen inte kontrollerats, säger Lars-Erik Sandin.

– Hur länge familjen varit utan detta skydd vet vi inte. Orsaken till varför det blev så här vet vi heller inte. Jag kan bara konstatera att så här får det inte gå till.

Enligt Lars-Erik Sandin, som är brandmästare (insatsledare) vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (Särf), har räddningstjänsten inte gjort någon utredning av branden.

Dels på grund av arbete med en annan utredning. Dels också på grund av att Särf inte med hjälp av Lagen om skydd mot olyckor (LSO) kommer åt relevanta handlingar hos försäkringsbolag med mera, utan endast ger utredare tillträde till olycksplatsen.

Annons

Lars-Erik Sandin har påtalat denna brist i LSO för myndigheten för samhällsberedskap, vilken styr hans arbete.

– För mig som olycksutredare är information av olika slag viktigt, för att kunna göra en så bra utredning som möjligt. Handlingar som exempelvis försäkringsbolag tar fram i händelser som denna, kan var till nytta vid en brandutredning.

Lars-Erik Sandin säger att han gärna hade velat granska den aktuella branden i villan i Ulricehamn. Försäkringsbolag som villaägaren kontaktade efter branden startade en egen internutredning.

– För mig handlar det om att finna orsakerna till olyckshändelser och bränder för att förhoppningsvis kunna få ut information om detta så att liknande händelser kan undvikas, säger han.

I samband med branden pratade han med husägaren som då berättade att de traditionella brandvarnarna hade bytts ut mot så kallat direktkopplat brandlarm.

Direktlarm innebär att den operatör som larmet är kopplat mot skickar exempelvis ett vaktbolag direkt till platsen i det fall detektorerna i huset varnar för brand. Samtidigt går ett brandlarm i fastigheten för att varna för brand.

– Som privatperson förväntar man sig att entreprenören utför jobbet på ett korrekt sätt. I det här fallet visade det sig att så inte var fallet. Om det sedan beror på slarv eller någon annan orsak vet jag inte.

Vilket råd ger du till den som överväger att installera direktkopplat brandlarm?

– Först och främst: ta aldrig bort brandvarnare. Tvärtom anser jag att man bör ha fler än en i en bostad. Om direktlarm installeras bör man som husägare själv vara med och förvissa sig om att det verkligen fungerar.

Vad är ditt eget omdöme om den aktuella händelsen?

Annons

– Jag tror och hoppas att det bara är en engångshändelse. Men det vet vi inte. Skulle det vara en följd av exempelvis stress och ökat arbetstempo hos entreprenörer som tar uppdrag av detta slag, då är det en katastrof.

Christer Seldevall

Det finns inga planer på lagändring i syfte att underlätta för räddningstjänsten att komma åt uppgifter i interna brandutredningar som exempelvis försäkringsbolag gör.

Det säger Per-Olof Wickström vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

- Det gjordes en översyn för några år sedan. Så någon lagändring är inte på gång, säger han.

Är det rimligt att räddningstjänst ska få tillgång till interna utredningar för att därigenom kunna jobba förebyggande mot brandhändelser.

– Personligen anser jag att det är rimligt vad gäller verksamhetsutövare, exempelvis hotell eller industrier, säger Per-Olof Wickström.

– Däremot har jag svårt att se att man skulle ställa sådana krav på tredje person. Det skulle förmodligen väcka en hel del debatt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons