Annons
Nyheter

Det flytande konstverket engagerar vegbybor: ”Det hade inte blivit något utan dem”

Med tal, snittar och sång – så invigdes det sjösatta konstverket ”Flytande kulturbärare” i Vegby. Konstnärerna Jasmine Cederqvist och Ida Bentingers har med sin flytande virkduk vunnit både vegbybornas engagemang och hjärtan.
Vegby • Publicerad 22 juni 2021 • Uppdaterad 1 juli 2021
Konstnärerna Ida Bentingers och Jasmine Cederqvist med en virkad duk i handen. Bakom dem kan man skymta det sjösatta konstverket: Flytande kulturbärare.
Konstnärerna Ida Bentingers och Jasmine Cederqvist med en virkad duk i handen. Bakom dem kan man skymta det sjösatta konstverket: Flytande kulturbärare.Foto: Alice Lundberg

Det hörs ljuva stämmor från Finnekumlakören när vernissagen vid Sämsjön i Vegby inleds på tisdagseftermiddagen. Förväntan finns i luften och många hängivna vegbybor har kommit för att visa sitt intresse.

För bara tre veckor sedan var Vegby en okänd plats för konstnärerna Jasmine Cederqvist och Ida Bentingers.

Annons

– Vi blev tilldelade denna platsen, det är en del av projektet (X)sites. Vi hade aldrig hört talas om Vegby innan, säger Jasmine Cederqvist.

I projektet (X)sites är utmaningen att tolka en plats i Sverige och utifrån det skapa ett verk som ska vara placerat i naturen längs med cykelleder. För de båda konstnärerna var det viktigt att verkligen försöka synliggöra Vegbys historia.

Från fågelperspektiv: Konstverket: Flytande Kulturbärare på Sämsjön i Vegby.
Från fågelperspektiv: Konstverket: Flytande Kulturbärare på Sämsjön i Vegby.Foto: Emma Ekstrand

– Vi började nysta bland lite äldre personer i byn, bland annat Gustav Johansson. Han berättade om hur det har varit att bo här i Vegby och det var då vi började förstå att textilindustrin har varit jättestor här, säger Ida Bentingers.

Invånare i Vegby har varit mycket delaktiga i den kreativa processen för de båda konstnärerna, inte minst Gustav Johansson, 98 år, som blygsamt berättar om sin delaktighet.

Gustav Johansson, en stor inspirationskälla för de båda konstnärerna Jasmine Cederqvist och Ida Bentingers.
Gustav Johansson, en stor inspirationskälla för de båda konstnärerna Jasmine Cederqvist och Ida Bentingers.Foto: Alice Lundberg

– Jag tycker faktiskt det är positivt och roligt detta. Jag har varit och hälsat på dem nästan varje dag men har tyvärr inte kunnat göra något handgripligt, säger han.

Tanken med den flytande virkduken är att den ska gestalta Vegbys anrika textila arv. Flytandes på vattenytan påminner den förbipasserande om vattnets betydelse för liv och kretslopp, vilket även återspeglar sig i mönstrets cirkelform. Tråden som väver ihop dåtid, nutid och framtid är oändlig och mönstret fortsätter att expandera.

– Det börjar någonstans i mitten och sen tillförs nya händelser genom historien, väven blir bara större och större. Det materiella i duken symboliserar sånt som man kan se, exempelvis järnvägen. Men även hålen i duken är viktigt för att den ska hålla ihop, och det tänker vi oss är minnen, kunskaper och händelser som har hänt här i Vegby, säger Jasmine Cederqvist.

”Vi har gjort detta konstverket tillsammans med vegbyborna, det hade inte blivit något utan dem”
Ida Bentingers, konstnär

En stor del av konstverket har för de båda konstnärerna varit relationen med vegbyborna. Projektet pågår fram till den sjunde november i år och Jasmine Cederqvist och Ida Bentingers riktar ett stort tack till Ulricafonden och Turistbyrån som bidragit med pengar till arbetet med det unika konstverket.

– Vi har gjort konstverket tillsammans med vegbyborna, det hade inte blivit något utan dem, säger Ida Bentingers.

Fakta

(X)sites Sjuhäradsrundan

(X)sites är ett utställningsprojekt inom landart där konstnärer, verksamma över hela världen, skapar temporära plastspecifika konstverk i landskapen anslutna till Kattegattleden och Sjuhäradsrundan.

(X) står för det okända som ska undersökas och sites står för platserna konstnärerna arbetar med.

Projektet präglas i alla dess delar av undersökandet; från konstnärernas arbete med platserna till publikens möte med konsten och landskapet.

Källa: www.xsites.se

Alice LundbergSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons