Annons
Nyheter

Delade meningar om brandstart

Det råder delade meningar om vem som tände på vid sågverket i Hökerum. Dom avkunnas nästa fredag.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2011

– Att händelsen rubriceras som mordbrand beror på att om människor befunnit sig i byggnaden, hade det funnits risk att de hade kommit till skada, sade åklagare Hedvig Lundblad under den första rättegången som hölls i tisdags.

Det var i slutet av juni som en lokal med inventarier på den gamla sågverkstomten i Hökerum brann. Ett par dagar efter gick en 17-åring till polisen och berättade att han befunnit sig på platsen tillsammans med två vänner.

Annons

Enligt honom hade de tre ungdomarna begett sig till lagerlokalen, på initiativ av den nu mordbrandsmisstänkte 18-åringen. På platsen hade 17-åringen, enligt egen utsago, hjälpt 18-åringen att flytta ett bord närmare en fönsterruta för att denne sedan kunde ta sig in i byggnaden. 17-åringen, som står åtalad för skadegörelse och olaga intrång, medger att han varit med inne i lokalen, och sparkat in en ruta till en bil. När han sedan upptäckte att lokalen brann, försökte han förgäves att släcka.

Den mordbrandsmisstänkte medgav skadegörelse på platsen men bestred uppgifterna om att det var han som tände på. Han menar att det var 17-åringen, som med hjälp av något som liknade en gasoltub satte eld på lagerlokalen. Vittnesmål från den tredje ungdomen som varit på plats stärker uppgifterna om att 18-åringen tände på.

Enligt modern till den mordbrandsmisstänkte, har sonen mått dåligt i flera år.

– Vi har haft kontinuerlig kontakt med BUP, och även LSS har varit inblandade. Sista halvåret har jag märkt av att han mår riktigt dåligt, sade modern under tisdagens första rättegång.

Straffet för mordbrand brukar bli fängelse.

– Eftersom han var 17 år när han begick brottet kan straffet i det här fallet bli lindrigare, säger 18-åringens försvarsadvokat Stefan Risö.

Dom i målet faller 19 augusti.

Cecilia Hugosson

cecilia.hugosson@ut.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons