Annons
Nyheter

De boende fortsätter strida för Kullens dagverksamhet

Nedräkningen mot avveckling av verksamheten i samlingssalen fortsätter. Så gör också de boendes protester.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2013
Harriet Höglund, boende på Kullen, är kritisk till beslutet att avveckla verksamheten i samlingssalen. ?Man måste också förstå att verksamheten här är något som bidragit till att så många sökt sig hit och stått i kö i flera år?, säger hon.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Harriet Höglund, boende på Kullen, är kritisk till beslutet att avveckla verksamheten i samlingssalen. ?Man måste också förstå att verksamheten här är något som bidragit till att så många sökt sig hit och stått i kö i flera år?, säger hon.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Om två veckor är det slut med verksamheten i Kullens samlingssal, för då löper kommunens avtal med Attendo om dagverksamheten ut. Liksom hyreskontraktet med Stubo beträffande samlingssalen. Nio arbetsdagar, innan dörrarna stängs till något som varit i verksamhet sedan Kullens servicehus invigdes. Ett kommunalt beslut som säkerligen följer gällande reglementen och förordningar, men som lika fullt är så oerhört svårt för de boende att ta till sig. Att förstå.

Så när andra förmodligen insett det lönlösa och gett upp, fortsätter de boende på Kullen att kämpa för verksamheten i det som de numer uppfattar som sin lokal. I veckan lämnades det in en skrivelse till kommunen, där de boende uttryckte sin besvikelse och frustration över nedläggningen och att man förväntade sig snara åtgärder från kommunens sida ”som gör det möjligt att fortsätta den för oss så betydelsefulla verksamheten”. Skrivelsen är undertecknad av samtliga hyresgäster och ett antal anhöriga.

Annons

– Jag är medveten om att kommunen inte har någon skyldighet att tillhandahålla dagverksamhet, eftersom boendeformen är ändrad. Men man måste också förstå att verksamheten här är något som bidragit till att så många sökt sig hit och stått i kö i flera år för att få en lägenhet här, säger Harriet Höglund, boende på Kullen.

Men även om den politiskt erfarna Harriet Höglund kan följa med någorlunda bra i den kommunala beslutsgången beträffande nedläggningsbeslutet, så är det desto fler som inte alls hänger med i hur turerna har gått. Och en gemensam åsikt från de som UT träffade, är att man inte fått någon som helst information om vad som väntade vid halvårsskiftet.

– Det var ett möte för två år sedan och kommunen skickade hit en tjej, som inte hade riktigt koll på vad det handlade om och hur saker och ting låg till, säger en stridslysten dam.

– Vi tyckte nästan synd om henne, eftersom hon fick ta smällen i stället för politikerna, säger en annan hyresgäst.

Vid det mötet så informerades de närvarande om att kommunen skulle säga upp avtalet med Attendo och hyreskontraktet med Stubo till årsskiftet 2011/2012. Men den proteststorm som detta orsakade fick beslutsfattarna att skjuta upp stängningen till det kommande halvårsskiftet.

– Men efter att vi fick det beskedet så har det varit knäpp tyst från kommunen. Det har inte kommit någon som helst information om vad som väntade utan vi fick veta detta när vi läste UT, säger en i gruppen.

Nu kommer man att lämna in en ny skrivelse och där det står att de boende vill att Kullen görs om till ett trygghetsboende.

– Det finns statliga medel att få till detta och jag tycker det vore oansvarigt av kommunen att inte nappa på den här idén, säger Harriet Höglund.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons