Annons
Nyheter

Dålig städinformation tycker man i skolorna

UT:s artikel i förra veckan om den här veckans städning togs inte emot med oblandat positiva känslor ute i skolorna, snarare tvärtom.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2010
Foto: Bernt Carlsson

– Inte så att vi tycker att det är fel att städa, säger en lärare som vill vara anonym, men detta borde vi ha fått information om på ett tidigt stadium. Man slänger in veckor utan att ta hänsyn till vår planering. Det har varit mångfaldsvecka och det har varit hälsovecka. Nu är det städvecka.

Nu kräver man bättre framförhållning, så att undervisningen kan planeras efter det som man kommer på i kommunen.

Annons

– Miljön har vi redan jobbat med, och nu skall vi göra om samma sak fast eleverna redan nått målet, och det skall göras på bekostnad av annan undervisning.

Att lägga en extra vecka just nu, när man i skolorna har fullt upp med nationella prov, utvecklingssamtal och annat anses inte heller vara bra.

– Och hur är det för övrigt tänkt att eleverna skall städa skolgården och skolans omgivningar. Vi har inte fått någon information, ej heller reflexvästar, arbetshandskar eller sopsäckar. Vi går definitivt inte ut i samhället och städar, det ligger vi lågt med.

– Det allvarligaste är emellertid bristen på information.

Thomas Carlsson är utvecklingsledare inom barn- och utvecklingsförvaltningen. Han gör följande kommentarer till kritiken:

– Under tidig vår informerades ledningsgruppen, det vill säga samtliga rektorer, och jag förutsätter att detta gått ut till skolorna. Dessutom ligger information om städveckan på kommunens hemsida.

– Att vi valt just den här veckan beror på att vi tyckte att det skulle vara trevligare att vara ute på våren än det skulle ha varit på hösten, då det dessutom inte passade. Det gäller ju ett samarbete mellan olika förvaltningar.

– För övrigt är det ingen jätteinsats som krävs; det kan handla om någon enstaka lektionstimme. Men självklart är det så att om man i skolan redan genomfört en städaktivitet behöver den ju inte göras om.

– När det gäller städ- och skyddsutrustning kommer serviceförvaltningen att köra ut sådant till skolorna, och jag förutsätter att man hinner ut till samtliga skolor i kommunen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons