Annons
Nyheter

Caféerna är stans nya musikscen

Folkets hus och skolornas aulor i all ära. Musiklivet i Ulricehamn håller på att flytta in på Storgatan.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011
Jens Norrlander driver Bar Prego och han passade på att hålla ett litet tal i pausen.
Jens Norrlander driver Bar Prego och han passade på att hålla ett litet tal i pausen.Foto: Henrik Erickson
Rebecca Bosser med vänner passar på att gå ut i Ulricehamn när tillfälle ges.
Rebecca Bosser med vänner passar på att gå ut i Ulricehamn när tillfälle ges.Foto: Henrik Erickson
Lasse Sörbom, Pelle Jageby och Sabina Henriksson stod för dubbel underhållning på Måndagshinken på fredagskvällen. Arrangören David Johnson bemannade hinken i vilken bandets gage samlas in.
Lasse Sörbom, Pelle Jageby och Sabina Henriksson stod för dubbel underhållning på Måndagshinken på fredagskvällen. Arrangören David Johnson bemannade hinken i vilken bandets gage samlas in.Foto: Henrik Erickson

I går kväll var det den tredje upplagan av Måndagshinken på en fredag i Ulricehamn. Sittplatserna på Bar Prego var i då i stort sett upptagna till sista plats.

– Det är lite mindre folk än de två första gångerna. Tyvärr fick vi en avbokning på en av akterna på grund av magsjuka. En del kanske hört det, säger Karin Norrlander bakom kaffedisken.

Annons

Sabina Henriksson trio, en nyligen kombinerad kombination med bas i Mark och Borås, fick istället köra två pass på den lilla scenen. Det gjorde de så gärna.

– Storleken på scenen och storleken på publiken spelar egentligen inte så stor roll för oss musiker. Vi har spelat för allt från 25 000 till 25 personer och bara publiken ger ett gensvar så är det lika trevligt vilket som, säger Lasse Sörbom i bandet.

Att den här formen av enkel musikunderhållning saknats i Ulricehamn tycker arrangören Petra Johnson märks. Inte minst bland musikerna.

– Det är jättemånga som ringer och vill spela här i Ulricehamn, förvånansvärt många. Det tyder på att det saknas små scener häromkring i alla fall, säger Petra.

På det övre etaget längst in i lokalen sitter kvällens yngsta besökare. Ett gäng ungdomar i gymnasieåldern och strax däröver.

– Det är verkligen bra att något händer i Ulricehamn. Att i alla fall något ställe är öppet på kvällen, säger Rebecca Brosser.

– Vi brukar vara här när det är musik. Som sagt, inte bara för musiken utan för att det faktiskt händer något, instämmer Filip Waldner.

När Sabina Henriksson, Lasse Sörbom och Pelle Jageby tar ton för andra gången låter David Johnson zinkhinken vandra runt bland gästerna. I hinken samlas bandets gage in. Så mycket mer än till bensin fram och tillbaka blev det kanske inte den här kvällen.

– Det gör inget i så fall. Vi ska snart sätta upp en föreställning som heter Tre rädslor nere i Mark och det här var ett bra tillfälle att spela oss samman i skarpt läge. Initiativet är kanonbra och det känns faktiskt lite osvenskt att spela på det här sättet, säger Pelle Jageby.

Till Måndagshinken om en månad är tre artister redan bokade och det kan bli fyra. De redan klara är Mormors systrar, Soulmind och Mikke Severinsson.

Annons

– Då lär det bli fullt på scenen i alla fall, skrattar Petra Johnson.

Redan i kväll är det dags för ny musikkväll på café i Ulricehamn. Då blir det opera på Format i gamla Hellströms hörna vid Grodparken.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons