Annons
Nyheter

C och MP vill införa maxtak för skolklasser

Tidigare har det införts normer i Ulricehamns kommun för minsta antalet elever i en skola.
Nu föreslås en motsatt modell med ett tak för högsta tillåtna antal elever i en klass.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012

Det är Centerpartiet som med stöd från Miljöpartiet lägger fram förslaget. Det är ett sätt att anmäla avvikande uppfattning till förslaget att lägga ner tre skolor i Ulricehamns kommun.

– Vi vill skapa en hållbar skolstruktur med likvärdiga förutsättningar, oavsett vilken skola eleven går i, säger Mikael Dahl (C), som sitter med i beredningen för lärande.

Annons

– Genom att ange ett maxantal för hur många elever som får finnas i ett klassrum tror vi att man skapar en hållbar situation. Vi tror det ger förutsättning till arbetsro, både för elever och för lärare.

I sitt tillägg i beredningens förslag skriver centern att kvalitet i skolan inte handlar om hur många elever det finns i en byggnad utan vilka förutsättningar som varje elev ges i klassrummet.

– Vi är inte principiellt motståndare till att lägga ner skolor. Men vi anser inte att det är beredningens uppgift att peka ut vissa skolor och säga att de bör läggas ner. Det är kommunstyrelsen som kan föreslå sådant och lägga fram det för kommunfullmäktige, säger Mikael Dahl.

Han ifrågasätter samtidigt beredningens förslag i sak.

– Jag tycker exempelvis att det är mycket konstigt att man vill stänga Marbäcks skola. Vi vet att södra delen av Ulricehamn växer, samt att det finns utbyggnadsplaner i Näsboholm.

Anders Andersson (C), gruppledare för centerpartiet, ifrågasätter hanteringen av beredningens förslag.

– Beredningens uppgift är att vara visionära. Så såg också deras första förslag ut, då det skickades ut i partigrupperna för bearbetning. Det ledde till att viktiga förändringar gjordes. Bland annat hade förslaget om nedläggning av skolor tillkommit.

Varför blev det så, tror du?

– Förmodligen för att kommunstyrelsen då slipper lägga fram det förslaget. De kan istället hänvisa till beredningen.

Birgit Andersson (FP), ledare för lärandeberedningen, bekräftar att materialet som skickades ut till partigrupperna inte innehöll något konkreta förslag om skolnedläggning.

Annons

– Inom beredningen var det delade meningar om hur vi skulle tolka vårt uppdrag. Lägga fram övergripande förslag eller konkreta mål?

– Men vi hade redan jobbat fram ett förslag om skolnedläggning. Beskedet från partigrupperna var också att vi borde lägga fram konkreta förslag. Och så blev det.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons