Annons
Nyheter

Bygglovet fär Ärlan överklagat

Bygglovet för ett blivande flerfamiljshus vid Bogesundsgatan i Ulricehamn har överklagats till länsstyrelsen.
Ett av motiven är att bygglovet anses bryta mot gällande detaljplan.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2015
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Beslutet om bygglov för Stadsporten Future 1 KB att uppföra ett flerbostadshus togs av samverkansnämnden miljö och bygg den 12 december, men först efter tre veckor vinner beslutet laga kraft. Inom den tiden finns möjlighet att överklaga till länsstyrelsen. Den möjligheten har utnyttjats av bostadsrättsföreningen Villa Nygatan. Föreningen ifrågasätter den översta våningen, det som i bygglovet beskrivs som ”inredd vindsvåning”.

Lars Svensson och Thomas Wigestål skriver för bostadsrättsföreningens räkning att vindsvåningen är en våning i sig, enligt den konstruktion som ritningarna visar. ”Därmed blir det fyra våningar och ej tre våningar som gällande detaljplan säger. Dessutom blir huset högre än de 10,8 meter som står i detaljplanen”.

Annons

Även trapphuset ifrågasätts. Det ligger delvis på så kallad ej byggbar mark. Dessutom är trapphuset för högt enligt gällande detaljplan, anser bostadsrättsföreningen.

Föreningen hänvisar även till ett utlåtande från en miljöinspektör, som skriver att boendemiljön bedöms olämplig sett ur bullersynpunkt, varför bygglov inte bör ges.

Även två privatpersoner har överklagat bygglovet. I likhet med bostadsrättsföreningen anser de att bygglovet strider mot gällande detaljplan, då den vindsvåning som tillåts gör att antalet våningar blir fyra istället för tre. Alltså i strid med detaljplanens bestämmelser.

Paret kräver även inhibition, alltså att byggnadsarbetet avbryts i väntan på att överklagandet behandlats.

Vad händer då om den som fått bygglov börja bygga, innan bygglovet vunnit laga kraft?

Ingenting, under förutsättning att överklagandet avslås. Om det däremot resulterar i att bygglovet upphävs kan situationen bli en annan.

Enligt en bygglovsansvarig vid Ulricehamns kommun finns då en risk att den som fått bygglovet kan tvingas riva det som redan byggts och dessutom återställa marken i ursprungligt.

I samband med att bygglov ges är det rutin att rekommendera den som fått bygglovet att avvakta tills dess att lovet vunnit laga kraft.

Samtidigt - den som fått bygglov samt startbesked - begår inget formellt fel om bygget påbörjas innan bygglovet vunnit laga kraft.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons