Annons
Nyheter

Budgetstrid väntar i veckan

Under de närmaste dagarna blir det flera diskussioner mellan olika partier i syfte att komma fram till ett förslag till budget för Ulricehamns kommun, som kan röstas igenom vid fullmäktiges sammanträde på måndag.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013

Roger Wilhelmsson, gruppledare för Moderaterna i Ulricehamn, säger att den politiska minoriteten under de närmaste dagarna kommer att hålla öppet åt olika håll för en dialog om budget.

– Så länge det är möjligt att föra samtal kommer vi att hålla den möjligheten öppen, säger Roger Wilhelmsson.

Annons

Vad betyder beskedet från Centern i lördagen UT, att de inte tänker fälla ett budgetförslag från minoriteten?

– Det stärker naturligtvis vårt budgetförslag. Men det betyder inte att vi inte tänker lyssna på Centern. Tvärtom är vi även i det fallet öppna för en dialog.

Och hur ser dialogen med Socialdemokraterna ut?

– Den vägen är inte stängd.

Men beskedet från Centern innebär i praktiken att ni kan räkna med att få igenom ert förslag, trots att ni är i minoritet i kommunfullmäktige?

– Så ser det ut. Men det finns ändå skäl att ha en dialog om hur budgeten ska utformas. Ju bredare bas för en budget, desto bättre, säger Roger Wilhelmsson.

Anders Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Ulricehamn, säger att ett möte med minoriteten är inplanerat till måndag kväll (alltså i går).

Varför tar ni inte chansen att profilera er som oppositionsparti, genom att rösta nej till minoritetens budgetförslag. Tillsammans med övriga oppositionspartier skulle det innebära att minoritetens förslag stoppas?

– Jag vill inte svara på den frågan just nu med hänvisning till att vi är inne i ett förhandlingsläge, säger Anders Andersson.

Finns det då någonting som kan få Centern att faktiskt röste emot ett budgetförslag från minoriteten?

Annons

– Om deras förslag läggs fram så som det har presenterats, så är svaret på den frågan nej.

Inom Socialdemokraterna i Ulricehamn är man förvånade över beskedet från Centern, att inte fälla minoritetens förslag.

– Det är ett mycket egendomligt agerande. Tänk dig ett fackförbund som redan innan en förhandling går med på arbetsgivarens förslag full ut utan att kräva någon kompensation. Centern har tio mandat i fullmäktige. Partiet sviker sina väljare genom att inte använda sin möjlighet att påverka, säger Mattias Josefsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Centern vill ut ur frysboxen. De gör vad som helt för att få vara med igen. Landsbygdsfrågorna kommer då i skymundan.

Vid kontakter i helgen mellan S och minoriteten har minoriteten gett besked att några förhandlingar med Socialdemokraterna inte längre är aktuella efter beskedet från Centern, enligt Mattias Josefsson.

Allianspartierna Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans 18 mandat i kommunfullmäktige. Trots att de saknar egen majoritet i fullmäktige, är det denna minoritet som styr Ulricehamns kommun politiskt.

Efter valet 2010 ingick även Centerpartiet, vilket innebar att det då fanns en majoritet bakom alliansen.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som tillsammans har 15 mandat, har nyligen presenterat ett eget budgetförslag. Men 15 mandat räcker inte för att få igenom förslaget i kommunfullmäktige.

Centerpartiets besked att inte fälla ett budgetförslag från minoriteten, betyder i praktiken att minoritetens förslag ser ut att samla flest röster, då fullmäktige avgör frågan om budget på måndag.

Det innebär även att minoriteten inte längre är piskad att nå en överenskommelse med något annat parti, för att få igenom sin budget.

Men det är för tidigt att säga att frågan är avgjord. Under de närmaste dagarna väntar ytterligare diskussioner. En kompromiss är alltså inte helt utesluten.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons