Annons
Nyheter

Bryggan saknade tillstånd och bröt mot brandskyddet

Inget serveringstillstånd och inget bygglov för tältet.
Dessutom fler gäster i tältet än vad räddningstjänsten angett som maxgräns för ett fullgott brandskydd.
Nyheter • Publicerad 9 november 2013

Nyligen intervjuades Sebastian Anderson i UT, delägare till Restaurang Bryggan i Ulricehamn, om ett arrangemang i allhelgonahelgen, som lockade många besökare. Enligt Sebastian Andersson var det ungefär 950 personer i Bryggans tält. Ett arrangemang han beskrev som jättelyckat.

Men en koll med de villkor som räddningstjänsten angett som villkor för serveringstillståndet visar att Restaurang Bryggan verkar ha brutit mot maxgränsen. Enligt Södra älvsborgs räddningstjänstförbund är lokalerna godkända ut brandsäkerhetssynpunkt för maximalt 500 personer i tältet. Alltså betydligt färre än vad delägaren Sebastian Andersson uppger i intervjun.

Annons

Dessutom visar det sig att Ulricehamnsgruppen AB, som äger rörelsen, saknar tillstånd för servering i tältet. Det tillfälliga serveringstillstånd man hade för sommaren löpte ut i augusti. Vid arrangemanget första helgen i november hade man heller något tillfälligt bygglov för det tält som användes. Och därmed heller inget serveringstillstånd.

Sebastian Andersson säger nu att det uppskattningsvis kom totalt drygt 900 gäster. Han hänvisar då till att vissa av dessa befann sig i restaurangen och vissa i mellandelen. I dessa två delar får maximalt 300 personer vistas.

– Under spelningen var det hårt tryck i tältet, men det är omöjligt att veta hur många som var där. Uppskattningsvis var det 700 personer, säger Sebastians Andersson.

Enligt räddningstjänsten får maximalt 500 personer vistas i tältet.

– Okej, om det översteg den nivån så var det inte med några stora siffror. Antalet är svårt att uppskatta. Folk kommer och går, det är så det ser ut i nattklubbsvärlden, säger Sebastian Andersson.

Dessutom saknar ni tillstånd.

– Ja, det var en tabbe vi gjorde. Vi upptäckte det i efterhand, och har nu lämnat in en ny ansökan. Det var ett misstag som vi nu rättar till.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons