Annons
Nyheter

Bra sortering kan bli bättre

Nu har ulricehamnarnas avfall analyserats och resultatet blev lite blandat.
– Sett till helheten så är det bra, men vi siktar på att bli ännu bättre.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2014
Marie Ström, och Konrad Samuelsson är nöjda med ulricehamarnas sopsortering men tycker samtidigt att det kan bli ännu bättre. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIE
Marie Ström, och Konrad Samuelsson är nöjda med ulricehamarnas sopsortering men tycker samtidigt att det kan bli ännu bättre. FOTO: PERNILLA RUDENWALL PETRIEFoto: 

För första gången så har Ulricehamns Energi AB, som svarar för avfallshanteringen i kommunen, tagit en närmare titt på vad dess kunder slänger i avfallstunnorna.

– Vi ville få en bild av vad folk slänger i sina tunnor och då framför allt om det finns farligt avfall i det som slängs, säger Marie Ström, UEAB.

Annons

Därför samlade man under en vecka i maj in drygt 3,3 ton avfall från dels ett flerbostadsområde inne i centralorten och dels ett villaområde utanför Ulricehamn. Insamlingen skedde i samband med den ordinarie avfallshämtningen. Därefter gjordes ett statistiskt urval ur det insamlade materialet och som därefter sorterades i olika fraktioner. Resultatet visade att ulricehamnarna slänger mindre farligt avfall än vad man först befarade.

– Det vi hittade var i huvudsak mediciner och batterier. Men även om det var i mindre omfattning än vad vi befarat så är det inte bra, eftersom målet måste vara att vi inte skall få något farligt avfall i tunnorna över huvud taget, säger Konrad Samuelsson, UEAB.

Att det ändå hamnar en del gamla mediciner i avfallstunnorna, tror man beror på att alla inte vet att det endast är apoteken som tar emot överblivna mediciner.

Analysen gav också en del negativa överraskningar.

– Vi hade nog inte förväntat oss att det skulle vara så mycket plast– och pappersförpackningar bland avfallet, när dessa istället skall gå till återvinning, säger Marie Ström.

Även textilier och kartonger fanns med bland avfallet och även de här sakerna skall i stället hamna på återvinningsstationerna.

Ungefär en tredjedel av allt avfall som hämtades in var matavfall. En siffra som inte direkt förvånar Marie Ström och Konrad Samuelsson, eftersom siffror från andra kommuner visar på ungefär samma sak.

– Men det är ändå för mycket mat som slängs och allt är definitivt inte sådant som inte längre är ätbart. Folk skulle kunna spara en hel del pengar genom bättre hushållning och genom att sedan kompostera det som trots allt måsta kasseras, säger Konrad Samuelsson.

Avfallsanalysen visar också att det finns en mindre skillnad mellan hur boende i flerbostadshus och villaägare hanterar de olika avfallsfraktionerna. Villaägarna slänger mindre mat och flerbostadshusen är duktigare genom att slänga mindre restavfall. Medan förhållandet var tvärt om när det gäller matavfall.

– Det kan ha att göra med att villaägarna har längre till återvinningsstation och därmed låter delar av det återvinningsbara hamna i tunnorna. Däremot så är det nog fler bland villaägarna som komposterar sitt matavfall.

Annons

Vad blir den sammantagna analysen av ulricehamnarnas avfallshantering?

– Att vi är mycket duktiga på att sortera jämfört med andra kommuner, men att vi kan bli ännu bättre, säger Marie Ström.

Leif Fjellström
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons