Annons
Nyheter

Bra betalt för"färdiga" hus

Bra betalt för "färdiga" hus och fler köpklara kunder. Men lite för dåligt utbud. Så sammanfattar Mikael Gröndahl på Svensk Fastighetsförmedling den lokala villamarknaden.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2013

Att det är hett på husmarknaden just nu beror ine bara på att efterfrågan är betydligt större än utbudet, menar Mikael Gröndahl.

– Intresset är väldigt stort, det märks på våra visningar. Jag tror att det delvis beror på att det är mer positiva signaler nu, att folk har mer pengar i plånboken och vågar satsa mer.

Annons

Dessutom är det fler köpklara kunder i dag jämfört med för ett år sedan. De har gjort klart med banken när de börjar bjuda, har löst den 15-procentiga egeninsatsen. De gör också att det är lättare att gå till avslut, säger Mikael Gröndahl.

– Hus upp till 1,6-1,7 miljoner har de flesta råd med, de går lätt att sälja, men där går en gräns, sedan blir det tuffare.

Lite trögare är det också att sälja renoveringsobjekten, i alla fall de objekt där köparen inte gör arbetet själv utan lejer bort det. Bankerna lånar ut pengar till själva husköpet, men är inte längre lika pigga på att låna ut till renoveringen.

– Men färdiga hus får man bra betalt för i dag, säger Mikael Gröndahl.

Precis som sin kollega Arne Westman (se vidstående artikel) skulle han gärna se att det byggdes mer flerbostadshus, gärna också hyresrätter för dem som inte vill låsa sina pengar i en bostadsrätt. För att marknaden ska fungera riktigt bra krävs att det ständigt tilförs nya bostäder och just nu är det inget större projekt på gång, konstaterar han.

– Men vi kanske får vänja oss vid att det blir sådana här cykler på villamarknaden beroende på om det byggs flerbostadshus eller inte.

Till salu

Just nu är nio villor/radhus till salu i eller strax utanför Ulricehamns centralort, enligt bostadssajten Hemnet. I Hökerum finns fem, i Dalum fyra, i Vegby lika många och i Blidsberg tre. Övriga orter har bara enstaka objekt.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons