Annons
Nyheter

Böter för felaktiga kräftburar

Mannen frias från anklagelserna om kräftfiske med för många burar. Men döms för att burarna var felaktiga.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2015

Det är en händelse i augusti 2013 som nu har nått domstolen. Mannen, som är i 25-årsåldern och från Ulricehamn, hade då enligt åtalet placerat ut sexton kräftburar i Vättern trots att det bara var tillåtet med sex. Dessutom saknade dessa burar så kallad flyktöppning, vilket de måste ha enligt reglerna.

Mannen sa i rätten att det visserligen stod hans namn och telefonnummer på alla burarna men att de var tre stycken personer som fiskade. De hade alltså fem eller sex burar per person.

Annons

Tingsrätten säger att burarna egentligen ska vara märkte med respektive användares namn men godtar ändå mannens resonemang, bland annat eftersom burarna var uppdelade i tre separata länkar.

Dock anses mannen ha gjort sig skyldig till brott mot den fiskelag som gällde vid tillfället eftersom i vart fall fem av burarna alltså saknade flyktöppning. Han döms till böter.

Mannens burar beslagtogs av sjöpolisen vid tillfället. Han har sedan motsatt sig detta och sagt att kräftburarna tillhört hans släkt under långt tid och att de därför har affektionsvärde.

Tingsrätten konstaterar bland annat att det är osannolikt att mannen gör sig skyldig till ytterligare brott mot fiskelagen och att han därför ska få tillbaka burarna.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons