Annons
Nyheter

Bostadsområdet som kom av sig

För tre år sedan skulle ett nytt kvarter växa fram ute i Brunnsnäs. Planen på ett område med sexton funkishus landade slutligen på tre.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2011

– När vi startade hade vi en förhoppning om att bygga en serie likadana hus, men sedan blev det svårt att sälja, berättar Lars Erik Magnusson, byggherre och styrelseledamot i Växthuset Bygg AB, som äger området.

Nordväst om Åsunden ute i Brunnsnäs ligger det villor i många olika storlekar och kulörer. Här köpte Jan Erik Eriksson, VD för Växthuset Bygg AB, och Lars Erik Magnusson öde mark, 2008, för att upprätta ett nytt bostadsområde. I dag är stora delar av de osålda tomtområdena igenväxta. En asfaltsväg som skulle sträcka sig genom bostadsområdet slutar tvärt i grönskan. Här och var ligger kvargglömda lastpallar, plaströr och annat material från bygget.

Annons

– Att vi inte städat upp allting beror på att vi inte fortsatte bygga, men nu har vi börjat städa upp och ska fortsätta med det, säger Lars Erik.

Det var Lars Eriks idé att bygga just funkishus.

– Jag hade tidigare varit med och byggt samma hus i funkisstil i Helsingborg, och de blev riktigt populära. Det är enkla tvåplanshus, väldigt funktionsdugliga, säger Lars Erik.

Han förvånades lite över att det inte gick lika lätt att sälja i Ulricehamn.

– Förutom lågkonjunkturen kan det även ha berott på att läget inte var det folk önskade, men det är svårt att säga, säger Lars Erik.

De tre funkishusen som nu finns på området är alla tre bebodda av familjer. Pernilla och Peter Larsson med sina två barn flyttade i oktober förra året in i det tredje, och sist sålda huset. För dem fanns det många anledningar till att de valde att bosätta sig just där de gjorde. Tidigare hade de bott i ett funkishus vid Reflevägen, men ville flytta till ett ännu modernare hus.

– Vi trivs jättebra. Varför vi valde det här huset är framförallt för att vi vill bo plant utan backar. Eftersom det är betongväggar och inte träfasad är det här huset lättare att sköta. Aluminiumfönster är underhållsfria. Trähus däremot kräver mer skötsel, säger Pernilla Larsson.

När familjen valde att köpa huset hade det stått tomt i två år.

– Att det hade stått tomt så pass länge var inget som avskräckte oss, men det kanske var en av anledningarna till att det var svårsålt, spekulerar Pernilla.

Hon tror även att många väljer att bo på andra sidan stan och närmre centrum, men menar att området är underskattat.

Annons

– Vi tycker att läget är perfekt. Det är ungefär två kilometer till skolan och nära in till centrum.

Familjen har även köpt tomtområdet bredvid eftersom de vill ha kvällssol som skiner in på altanen, även när resten av tomterna är sålda. De har planer på att fortsätta täcka området med gräs, odla fruktträd och arbeta på den låga gråa muren som de redan har börjat på.

– Det här tomtområdet har så stor potential att utvecklas. Det är konstigt att inte fler har upptäckt det, säger Pernilla.

Lars Erik Magnusson menar att Växthuset Bygg Ab har varit tvungna att ändra sina planer.

– Vi har haft en hel del som har ringt och varit intresserade av att köpa enplanshus istället för funkishus. Särskilt äldre personer, men då har vi tackat nej, eftersom vi då varit ute efter att sälja tomt med funkishus.

Nu är planen däremot att enbart sälja tomterna.

– För funkishuset finns det redan bygglov. Sedan finns möjligheten att bygga de hus som köparna själva önskar men då måste man själv söka bygglov, Lars Erik Magnusson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons