Annons
Nyheter

Borde ha diskuterats i kommunstyrelsen

Oppositionsrådet Mattias Josefsson (S) är kritisk till avtalen med de bägge kommuncheferna, som han menar innebär ett avsteg från gällande policy i kommunen.
Nyheter • Publicerad 22 december 2010

– Genom att våra kommunchefer får avtalspension i sina anställningsavtal ändras den princip som hittills har gällt i kommunen, säger han.

Mattias Josefsson är även kritisk till lönenivåerna för de två kommuncheferna.

Annons

– Övriga kommunanställda har i genomsnitt fått en löneökning på 2.18 procent under detta år. Bara värdet på avtalspensionen för kommuncheferna ligger på i runda slängar 15 procent.

Mattias Josefsson framhåller samtidigt att ”ingen skugga ska falla över kommuncheferna, som lyckats med sina förhandlingar”.

– Det är istället motparten, alltså de två i förhandlingsutskottet, som gått med på detta, som jag är djupt besviken på. Ett oenigt förhandlingsutskott ska i mina ögon lyfta frågan till kommunstyrelsen, särskilt i principiella beslut, som i det här fallet.

Då Mattias Josefsson tillträdde som oppositionsråd i Ulricehamns kommun, blev han erbjuden en plats i förhandlingsutskottet. Men trots det har han inte getts möjlighet att tillträda den.

Vilket innebär att han inte haft möjlighet att vara med i diskussionen om de avtal som nu träffas.

– Men jag fick information av Roland Karlsson efter att förhandlingsutskottet misslyckats med att enas. Jag framförde då min uppfattning i frågan.

Ewa Roslund och Karl-Erik Claesson anställdes den 1 oktober som kommunchefer med delat ledarskap i den nya förvaltningsorganisationen. I samband med att denna träder i kraft vid årsskiftet har nu anställningsvillkoren reglerats.

Enligt beslut av ett oenigt förhandlingsutskott får Karl-Erik Claesson 65 000 kronor i månaden Ewa Roslund får 62 500 kronor i månaden. De nya lönerna gäller från och med den 1 januari nästa år.

Dessutom ingår möjligheten för kommuncheferna att avgå med särskild avtalspension tidigast månaden efter fyllda 63 år. Den särskilda avtalspensionen är värd 74 procent av lönen.

Bakom beslutet står Roland Karlsson (C) och Gulli Håkansson (FP). Mot beslutet reserverade sig Carljohan Molander (M).

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons