Annons
Nyheter

Bönderna har nått botten

Nu kan det inte bli sämre, tror många lantbrukare och därför ökar optimismen igen.
Nyheter • Publicerad 19 april 2010

Detta enligt den årliga lantbruksbarometern som LRF gör. Nästan fyra tusen lantbrukare har intervjuats om hur de bedömer lönsamhet, investeringar med mera.

Peter Tagesson från Gällstad är regionordförande i LRF Sjuhärad:

Annons

– Det som är intressant och som man kan konstatera är att det finns en framtidstro, många vill göra investeringar både i maskiner och byggnader. Nu tror man att det har varit i botten och vänt.

Men 2009 var ett dåligt år för den så kallade basproduktionen.

Lantbrukarnas uppfattning om hur de ser på den egna lönsamheten föll kraftigt förra året och faller kraftig även i år.

Nästan var tredje bonde i Västra Götaland går oftast med förlust eller får det nätt och jämnt att gå ihop. Sju av tio bönder i regionen får inte pengarna att räcka till lön och investeringar utan bara till löpande utgifter.

Dock finns det alltså viss framtidstro. 40 procent av lantbrukarna tror på en förbättring av lönsamheten under 2010. Men detta ska alltså ses mot bakgrund av att många upplever att läget inte kan bli sämre.

Mest hoppfulla är de som producerar trädgårdsväxter, ägg och fjärderfä samt mjölk.

Fler mjölkbönder planerar att satsa än att dra ner, men för köttproduktion gäller det motsatta. Var fjärde grisproducent planerar att upphöra eller minska sin produktion inom en treårsperiod.

Enligt Peter Tagesson står lantbruksnäringen inför stora utmaningar i framtiden i och med att allt fler lägger ner.

– Det är bara att konstatera, vi måste vända den här utvecklingen, annars kommer yrkeskåren att dö ut om ett 40-tal år enligt beräkningar som gjorts. Det här kan vi inte acceptera.

Nu ska LRF anta en livsmedels- och energistrategi för att råda bot på detta, säger han.

Annons

Men han tillägger också att läget ser bättre ut utanför basproduktionen, som i besöksnäringen och entreprenadverksamheten. Dessutom ser det bättre ut lokalt än i riket som helhet.

– Specifikt i Sjuhärad och i Ulricehamn kan vi konstatera att vi ligger bättre till än vad barometern visar, det byggs ju flitigt i Ulricehamns kommmun, det tycker jag ser bra ut.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons