Annons
Nyheter
Bolsa UF från Tingsholmsgymnasiet och Ulricehamn är bäst i Sverige.
När årets bästa UF-företag korades i på Älvsjömässan i Stockholm tog väskföretaget hem den tyngsta titeln, Årets UF-företag i Sverige och blir därmed svensk representant vid EM-finalen i Cagliari i Italien i juli.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2010
Bolsa UF från Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn - Årets bästa UF-företag i Sverige. Från vänster: Anna Östlundh, Robert Andersson, Emma Nilsson, Kalle Petersmo och Edith Andén.
Bolsa UF från Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn - Årets bästa UF-företag i Sverige. Från vänster: Anna Östlundh, Robert Andersson, Emma Nilsson, Kalle Petersmo och Edith Andén.Foto: 

Så det är bara för Anna Östlundh, Emma Nilsson, Kalle Petersmo, Robert Andersson och Edith Andén att packa de vinstgivande väskorna för några dagar på Sardinien mellan den 20-23 juli.

Bolsa UF, som vi berättat ingående om vid flera tillfällen tidigare, har gått fram som en ångvält i årets UF-tävlande. Till finalen i Stockolm kom man som Älvsborgs representanter i inte mindre än fem av kategorierna.

Annons

Och man vann den mest prestigefyllda av dem alla – Årets UF-företag.

Glädjen stod förstås högt i tak hos vinnarna efter den glassiga prisutdelningsceremonin.

– Detta kommer att betyda jättemycket för oss. Vi ska bli stora nu. Galet stora, jublade Bolsas vd Anna Östlund efter det att juryn fällt sitt utslag och de fem företagarna fått sin prischeck på 5000 kronor av prisutdelaren Michael Wolf från Swedbank.

Och vinstpengarna ska användas i det fortsatta företagandet.

– Vi tror på vår väska till 100 procent och prispengarna kommer vi att använda till att starta ett handelsbolag i årskurs tre. Sen ska vi utveckla vår produkt ytterligare, sade exempelvis företagets försäljningschef, Edith Andén till DN Ekonomi.

Förutom att man vann den tyngsta titeln så var Bolsa UF bäst även i kategorierna Bästa vara, Bästa affärsplan och tog dessutom silver i den särskilda tävlingen om Miljöpriset.

Juryns motivering till att Bolsa UF vann var också fylld av superlativer:

”Ett företag som på ett färgstarkt sätt täcker in såväl helhet som dtaler. Ett väl genomfört UF-år med en miljötrend som ligger i tiden genom att ta recykling till upcykling. En bärande idé” löd juryns utlåtande.

Även om Bolsa var det företag som förstås hamnade i mest rampljuset med alla sina framgångar så var det inte slut med det för Tingsholms del. Skärp-ning UF med stjärnsäljaren Daniel Swanemar tog silver i kategorin Bästa säljare.

– Det här är helt otroligt. Jag är så stolt över våra entreprenörer. De har verkligen visat hela Sverige vad vi har att komma med från Älvsborg, kommenterade UF:s regionchef Johanna Heleander, de stora framgångarna mestadels sprungna ur kreativiteten på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn.

Antal tävlande UF-företag i årets final: 206 UF-företag med totalt 735 gymnasieelever.

Tidigare framgångar för Sverige: EM guld 2005 och silver 2008.

Historia: Sedan starten för 30 år sedan har 194.000 elever drivit företag genom Ung Företagsamhet.

Fler siffror: 23 procent av UF-eleverna har fortsatt driva företag efter skoltiden och skapat företag som i snitt idag sysselsätter fyra personer. 180.000 nya arbetstillfällen har skapats genom UF-företagande. 52 procent av årets deltagare är tjejer och lika stor andel innehar vd-rollen i UT-företagen

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons