Annons
Nyheter

Bogesundsskolan ska byggas ut

Fem nya klassrum och en fritidsavdelning på Övre Bogesundskolan. Fem miljoner beräknas satsningen kosta, om kommunstyrelsen säger ja.
Nyheter • Publicerad 26 april 2010
Om ombyggnaden av Övre Bogesundskolan genomförs blir det plats för fler elever. I dag är trycket hårt på skolan att ta emot nya elever.
Om ombyggnaden av Övre Bogesundskolan genomförs blir det plats för fler elever. I dag är trycket hårt på skolan att ta emot nya elever.Foto: 

Det är serviceförvaltningen som formellt lämnat in en ansökan till kommunstyrelsen om att få använda fem miljoner kronor till investeringen. Detta efter en begäran från barn- och utbildningsnämnden.

Det är Övre Bogesundskolan i Ulricehamn som kommer att byggas om. Plan ett och två i skolbyggnaden används i dag av Musikskolan. Resten av byggnaden, källarplanet samt plan tre, är för tillfället oanvänd.

Annons

Enligt förslaget nu ska källarplanet byggas om till fritidsavdelning. Vidare blir det på våning tre plats för fem klassrum.

Totalt beräknas satsningen kosta fem miljoner kronor. För kommunen gör investeringen att kostnaderna ökar i nivå med en halv miljon kronor per år under 20 år.

Enligt beslut i barn- och utbildningsnämnden ska även Ulrikaskolan byggas till för att ge plats åt fler elever.

Trots ombyggnaden och den planerade skolverksamheten i Övre Bogesundskolan, kan Musikskolan fortsätta sin verksamhet i lokalerna.

Den uppfattningen har Gustaf Linder, rektor för Musikskolan i Ulricehamn.

– Musikskolan finns för närvarande på plan ett och två. Med ny verksamhet i huset finns en viss risk att det kan bli lite bullrigt. Men jag tror nog att det kommer att kunna lösas, säger han.

Samtidigt konstaterar han med besvikelse att tankarna om en kulturskola, som bland inte skulle innefatta teater, dans och bild, får något utrymme i sammanhanget.

– Det har länge pratats om en sådan satsning och det finns även med i majoritetens handlingsprogram. Med beslutet nu ockuperas de lokaler som var tänkta för denna satsning, och det känns inte bra.

Det är det ökande antalet elever vid Bogesundsskolan som är den direkta anledningen till planerna. Med fler ökar också kravet på ett ombyggt skolkök, samt en översyn av gymnastiksalen. Några konkreta förslag kring detta har barn- och utbildningsnämnden inte tagit ställning till.

Alternativet till satsningen i Övre Bogesundskolan är att en helt ny skola byggs i södra delen av Ulricehamn. Den bör i så fall dimensioneras så att den kan ta emot cirka 300 elever från förskoleklass till årskurs sex. Enligt en grov uppskattning skulle en sådan ny skola kosta cirka 80 miljoner kronor.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons