Annons
Nyheter

Blåser till strid mot vindkraft

Stoppa vindkraften!
Det är budskapet från boende i Duvered inför beslutet om bygglov för Eolus Vind om två veckor.
Nyheter • Publicerad 24 november 2011
Anita och Patrik Hylander i Duvered är djupt bekymrade över den planerade utbyggnaden av vindkraft i byn. Förstörd utsikt, buller samt sänkta värden på fastigheterna i byn är några av konsekvenserna, menar de.
Anita och Patrik Hylander i Duvered är djupt bekymrade över den planerade utbyggnaden av vindkraft i byn. Förstörd utsikt, buller samt sänkta värden på fastigheterna i byn är några av konsekvenserna, menar de.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Patrik Hylander, en av de boende, pekar bortanför björkdungen framför hans rödmålade hus.

– Där kommer ett av vindkraftverken att stå. Jag kommer att se det under en stor del av året, säger han.

Annons

Duvered, nära Hössna, var fram till i vintras en av alla små byar i Ulricehamns kommun med både idyll och gemenskap. Men planerna på att bygga tre vindkraftverk i området håller på att ändra på detta, menar Patrik Hylander. En uppfattning han delar med dryga tiotalet andra boende i byn.

– Dels är det oron för konsekvenserna av vindkraftverken. Jag har sedan frågan blev aktuell läst in mig på vad vindkraft innebär i praktiken. Buller samt en förstörd utsikt är bara några av följderna.

– Dels är jag tveksam till de ekonomiska beräkningar som påstår att vindkraften är ekonomiskt fördelaktig.

Vi går längs vägen i Duvered. Patriks mamma Anita Hylander, som också bor i området, är med. De berättar hur de tror det blir om vindkraften byggs ut som planerat.

– Det lär bli färre spekulanter om ett hus som är till salu har utsikt mot en vindsnurra, säger Patrik Hylander.

I grunden handlar det om en intressekonflikt, menar Patrik. Medan vissa enstaka fastighetsägare kan tjäna en slant på att upplåta marken för vindkraft, får andra betala med förstörd boendemiljö och sänkt värde på sina hus.

– Planerna har redan fått konsekvenser här, säger Anita Hylander. Det splittrar gemenskapen i byn. Vissa har slutat hälsa.

Det var 2009 som ett informationsmöte hölls i bygdegården. Vindkraftbolaget berättade då om idén att utveckla vindkraft.

– Vi tänkte väl inte mer på det, det vara inga konkreta förslag eller planer som vi uppfattade det, säger Patrik Hylander.

Men två år senare damp plötsligt en ansökan om bygglov för vindkraft ner på köksbordet hemma hos Hylanders.

Annons

– Vi blev helt tagna på sängen. Plötsligt förstod vi att de visioner som presenterades 2009 verkligen skulle bli av, säger Patrik Hylander.

– Vi hade nu en månad på oss att yttra oss. Att skriva yttranden är knappast något vi är vana vid. Och nu, så här i efterhand, förstår vi att vi var alldeles för snälla.

Under våren och sommaren hördes inget från kommunen. Däremot blev istället ett samråd om vindkraftplan för hela kommunen aktuell.

– Arbetet med planen tycker vi går åt rätt håll. Här lyssnar kommunen och tar hänsyn till vad invånarna tycker, konstaterar Patrik Hylander.

– Vi trodde att planen skulle beslutas först, innan bygglovsbeslutet här i Duvered skulle tas, säger Anita Hylander.

Men så verkar det inte bli. Vid miljönämndens möte i börjat av december kommer ärendet att behandlas.

– Min bild är att vi blir försökspersoner. Jag är övertygad om att det bli ja till planerna. Jag tycker det är fel att det är markägarna ges ett så stort inflytande i den här typen av frågor, säger Patrik Hylander.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons