Annons
Nyheter

Bilar och dans på kulturarvsdagen

Vandring längs vattnet, bilutställning och dansuppvisning var några av inslagen vid kultursarvsdagen som firades vid det gamla Vattenverket i Ulricehamn i söndags.
Nyheter • Publicerad 10 september 2013
Dansuppvisning med framgångsrika dansparet Matej Dujakovic och Cajsa Weinemo från dansklubben Buggie.FOTO: Christer SeldevallFoto: 
Per-Anders Allbäck från företaget Vindöga fanns på plats för att demonstrera fönsterrenovering och fönsterrestaurering.Foto: 
Stefan Blomqvist från Ulricehamn tog med sin egen BMW till kultursarvsdagen. ?Bra arrangemang och bra plats att hålla det på? säger han.Foto: 

Det var som en del av kultursatsningen Arena Ulricehamn som kommunala energibolaget (UEAB) genomförde arrangemanget.

– Det är ett sätt för oss att lyfta fram vårt gemensamma kulturarv. Vi gör det i form av olika aktiviteter, för att visa att kultur både är intressant och roligt, säger UEABs Lisbeth Johansson.

Annons

Det är femte året i rad som energibolaget på det här sättet håller öppet hus i det gamla Vattenverket. Anläggningen togs i bruk 1914, så nästa år är det 100-årsjubileum. Något som kommer att uppmärksammas alldeles extra, enligt energibolaget.

Invid ingången till Vattenverket står en nyuppsatt skylt som berättar om byggnaden och dess historia, samt om ytterligare fyra byggnadsminnen som finns i Ulricehamns kommun. Dessa är Stationshuset i Ulricehamn, Källebacka i Marbäck, Vinsarp i Dalum, samt Bäckagården i Marbäck. Också vid dessa kommer motsvarande informationsskyltar att sättas upp.

Allt medan området fylls av folk, börjar bilar av alla de slag att rulla in på grönområdet. Riktigt gamla veteranbilar samt en och annan moped får trängas med mer moderna åkdon och sportvagnar. Under dagen kommer alla besökare få en möjlighet att rösta på ”dagens vackraste fordon”.

Bredvid en blänkande svart Volvo PV 444, som visar sig vara av årsmodell -47, står fordonens ägare, Birger Billfeldt från Gånghester.

– Jag fick den i ordning 2003. Att själv få äga en sådan här fin bil är en gammal dröm som jag hade haft länge, säger han.

Vad är det med Volvo PV som lockar?

– Det var en riktigt vacker bil. Dessutom av god kvalitet. En slitstark bil.

Stefan Blomqvist från Ulricehamn är en av alla besökare som går runt bland bilarna. Han ger gott betyg till arrangemanget.

– Det är bra blandning på aktiviteter. Och en bra plats att vara på, säger han.

Personal från Västarvet finns också på plats för att tillsammans med Naturskyddsföreningen genomföra en guidad vandring längs sjökanten. Det blir information om den flora och fauna som finns i området.

Annons

Dansklubben Buggie är här för en dansuppvisning. Först ut är det framgångrika dansparet Matej Dujakovic och Cajsa Weinemo som ger ett smakprov på vad de kan.

Per-Anders Allbäck, lokal fönsterhantverkare, fanns också på plats för att visa och berätta om fönsterrenovering.

– För den enskilda husägaren finns det vissa grundläggande saker att tänka på, då det gäller skötsel av äldre fönster. Det handlar om att veta vad man kan göra samt varför, säger han.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons