Annons
Nyheter

Biblioteket tar in vatten

Samtidigt som kommunen står som värd för en internationell bibliotekskonferens börjar det läcka in vatten på stadsbiblioteket.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2010
SKTFs huvudskyddsombud Anna-Lena Friberg undersöker en läcka på Stadsbiblioteket.
SKTFs huvudskyddsombud Anna-Lena Friberg undersöker en läcka på Stadsbiblioteket.Foto: 

Ljudet av bläddrandet i böcker, knattrandet på tangenter och stilla småprat har fått sällskap av ett annat ljud på stadsbiblioteket i Ulricehamn – droppandet av vatten ner i hinkar.

På tisdagen var SKTFs huvudskyddsombud Anna-Lena Friberg på biblioteket för att undersöka saken.

Annons

– Så här kan det ju inte se ut, det är ju förfärligt, sade hon om hinkarna med vatten som stod och droppade alldeles bredvid bibliotekets datorer.

Hon har sedan kontaktat arbetsmiljöverket, som dock inte såg det läckande taket som skäl att stänga biblioteket.

– Nu är det fastighetsavdelningens sak att se till att det slutar läcka.

Totalt är det två läckor i biblioteket, fastighetsavdelningen hade på tisdagen lokaliserat den ena och tätat den tillfälligt. Lennart Andersson på fastighetsavdelningen meddelade på onsdagen att de arbetar med frågan men att det förmodligen kommer fortsätta droppa ett par dagar.

Och samtidigt som hinkarna står och droppar i stadsbiblioteket pågår alltså en internationell bibliotekskonferens under onsdagen och torsdagen den här veckan, dock i Folkets hus. Konferensen är ett led i arbetet med att hitta nya lokaler till biblioteket och samtidigt förändra det.

Strax bredvid hinkarna satt biblioteksbesökaren Magnus Bjälkenfjord och läste tidningen.

– Jag har hört att man klagar på arbetsmiljön här och att det läcker in tycker jag är skandal, det är skandalöst, säger han.

Arbetsmiljön i hela nämndhuset, där stadsbiblioteket, fritidsgården Forum samt två kommunala förvaltningar ligger, har tidigare fått kritik.

– Det är så många brister. Egentligen borde huset jämnas med marken, har SKTFs ordförande Katarina Muhonen tidigare sagt efter en skyddsrond.

Bland bristerna nämns till exempel dåligt fungerande ventilation och att fågelkvalster faller in i lokalerna i den övre delen av huset.

Annons

SKTFs ordförande kritiserade också vad hon såg som politikernas passivitet.

– Politikerna säger att de jobbar med frågan. Det har de gjort i flera år nu, men fortfarande är man inte framme med något förslag till lösning.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons