Annons
Nyheter

Biblioteket kämpar mot läckor

Stadsbibliotekets samling av Västgötalitteratur hotas av läckor och fortfarande är det i bästa fall tre år innan ett nytt bibliotek kan vara klart.
Nyheter • Publicerad 28 november 2013

Att lokalen där stadsbiblioteket huserar är dålig är väl känt. Bland annat läckte det in vatten under vintern 2010 i den publika delen så att personalen tvingades ställa fram hinkar. Det har även varit en vattenskada på en av toaletterna.

Sedan i våras är biblioteket även drabbat av läckor under den varma delen av året.

Annons

Enligt bibliotekschefen Anna-Lena Johansson är det någon form av tätningsmassa som läcker från parkeringsdäcket ovanför bibliotekets magasin.

Än så länge har det öppna magasinet klarat sig, men bibliotekets två övriga magasin har drabbats. Ett av dem är i princip utrymt. Men i det andra har man bland annat Västgötasamlingen.

Läckaget skulle bli mycket dyrt att åtgärda. Därför får man leva med det och försöka lösa situationen ändå.

– Vi håller på och försöker flytta om böcker och täcka med plast. Men det går inte att åtgärda. Det är små, små sprickor i taket som det kommer via. Så vi är oroliga för hur länge vi kan ha saker i det här magasinet, säger Anna-Lena Johansson.

– Det är hemskt att gå in där, obehagligt. Men vi måste ha plats någonstans. Här har vi västgötasamlingen, det som är magasinerat där är sådant som är svårt att få tag i nytt. Det är gamla skrifter som vi är väldigt rädda om. Det vore hemskt om det hände något med dem.

Hon tycker att situationen är bekymmersam och hoppas verkligen att planera på ett nytt bibliotek kan förverkligas så fort som möjligt.

– Om vi inte kan flytta snart måste vi flytta till något externt magasin och det vill vi verkligen inte. Vi försöker lösa situationen så gott det går.

Vad händer om planerna på ett nytt bibliotek faller eller försenas?

– Det orkar jag inte ens fundera på.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons