Annons
Nyheter

Bengt frågar om politikerlöften

Frågeställare Bengt Martinsson: Vad är ett löfte värt om man alltid lägger till "om utrymmet tillåter"? Är det inte bättre att säga: Vi tänker försöka...men vet inte om det går? Kanske inte lika slagkraftigt i valtider men sannolikt mer trovärdigt.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

Mattias Josefsson (S)

För mig har ditt förslag samma innebörd, fast med ett annat uttryckssätt. Det grundläggande är att båda blocken visar i vilken färdriktning man tänker försöka att föra Sverige om det går. Båda blocken har angivit ett lika stort ekonomiskt utrymme de kommande åren. Men enligt Konjunkturinstitutets senaste prognos är utrymmet lite större vilket innebär att löftena troligen kan uppfyllas.

Annons

Roger Wilhelmsson (M)

Det här är en fråga om hur man använder språket men uttrycken är inte synonyma. Den första formuleringen uttrycker en politisk vilja och löfte endast knutet till ekonomiska begränsningar. Den andra formuleringen tillåter andra invändningar eller hinder och blir därmed inte lika tydlig.

Roland Karlsson (C)

Det är olyckligt att det blir allt vanligare att man ”ställer i utsikt” eller om ”utrymmet tillåter”. Jag delar din uppfattning.

Gulli Håkansson (FP)

Jag håller med om att det finns en viss nyansskillnad mellan uttrycken som du påpekar. Sannolikt kan det senare upplevas mer trovärdigt.

Mikael Odhage (MP)

Tack för en klurig fråga! Det är självklart viktigt med realistiska och konkreta löften. Vi försöker att undvika vaga löften. Vi vill visa vår vilja och vision. Det är också viktigt att vara ödmjuk inför en oviss framtid. Vilket uttryck man väljer för den ödmjukheten kan ju vara en smaksak. Men vi ska tänka över den.

Jan Olof Sundh (V)

Jag kan hålla med dig att ditt förslag låter mer trovärdigt. Ekonomin styr mycket men inte alltid utan det beror också på vad vi politiker tycker är viktigast. Politik är att prioritera. Här finns en klar skillnad mellan de röd-gröna och högeralliansen på vilka prioriteringar som vi gör. Vi satsar på välfärd för alla.

Annons

Cristina Bernevång (KD)

För mig är det viktigt att vara ärlig i mitt politiska engagemang. Jag vill inte avge ett LÖFTE, varken i poltiken eller i livet för övrigt, om jag inte kan infria det. Det jag kan lova är att göra mitt allra bästa och när det gäller en specifik fråga att ”Jag ska arbeta för att....”.

P.O Ejderhall (SD)

I vårt parti säger vi ”Kommer att sträva efter”.

Ole Olesen (SPI)

Att få raka svar inom politiken är intill omöjligt speciellt om svaret är negativt exempelvis.: ”Vi skall göra allt inom de ramar vi har” och så vidare. Jag tycker det är viktigt med raka, ärliga svar typ ”det vet jag inte” eller ”det kan vi inte”.

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons