Annons
Nyheter

Beachvolleyboll mot cancer

Bara någon månad efter sitt cancerbesked bestämde sig Stefan Bernholm för att han behövde göra något positivt mitt i allt elände. Det blev insamlingen Beachvolley mot cancer, som i lördags gästade Ulricehamn i form av en turnering.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2014
Hasse Carlbom från Volleybollklubben i Ulricehamn, som arrangerade en turnering till förmån för Beachvolley mot cancer. Här tillsammans med grundaren av insamlingen, Stefan Bernholm och hans sambo Frida Hansson, som ursprungligen är från Ulricehamn. Foto: anders rosenbergFoto: 

I november förra året fick Stefan Bernholm beskedet att han hade en tumör i magen och att cancern hade spridit sig till andra delar av kroppen.

Han beskriver det som att han först hamnade i en nedåtgående spiral. Men efter någon månad försökte han hitta någon slags vändpunkt.

Annons

– Jag insåg att jag måste göra något annat. Jag letade efter något positivt i allt det här negativa som var cancern.

Därför startade han Beachvolley mot cancer.

Stefan Bernholm bor i Stockholm med sin sambo Frida Hansson. Frida Hansson är från Ulricehamn och har bland annat spelat volleyboll här. Hon var en bidragande orsak till att Beachvolleyboll mot cancer kom till Ulricehamn i lördags.

Ursprungligen kommer Stefan Bernholm från en ort utanför Göteborg. Han fastnade tidigt för beachvolleyboll och har arbetat med det på olika sätt genom åren. Bland annat var han anställd i beachvolleyhallen i Göteborg under många år och var ett par år hallchef i beachhallen i Södertälje. Han har bland mycket annat också grundat beachvolleyföreningen Stockholm beach club.

Stefan Bernholm beskriver det som att hans passion för beachvolley och dess utövare är total.

Insamlingen är alltså till stor del ett redskap för att försöka skingra mörka tankar. Samtidigt är hans syfte förstås att använda sig av sitt kontaktnät och sina erfarenheter inom sporten för att sprida information om cancer och samla in pengar till förmån för Cancerfonden.

Först satte han målet att samla in 100 000 kronor under 2014.

– Jag trodde jag tog i ordentligt men det nådde vi på åtta dagar.

Därför har de satt ett nytt mål på 500 000 kronor, vilket de också verkar nå. Just nu har de samlat in cirka 350 000 kronor.

Insamlingen sker på många olika sätt. Bland annat genom att arrangera turneringar. Nyligen arrangerade man en stor turnering i Göteborg som höll på i en vecka och samlade in runt 70 000 kronor.

Annons

Men Stefan Bernholm betonar att det är viktigt med mångfald och ett brett engagemang, att stora mål nås genom många små bäckar. Han prisar engagemanget som föreningar, företag och enskilda visat i arbetet med insamlingen.

I Ulricehamn samlade man under lördagen in 2 000 kronor. Närmast på programmet står en stor turnering i Umeå, Swedish Beach Tour.

Arbetet med insamlingen sker för Stefan Bernholms del samtidigt som han kämpar mot sjukdomen. Han har problem att äta och dricka, svårt att sova, illamående och värk i kroppen.

– Det går upp och ner. Det är mycket illamående och värk. Man får försöka hålla humöret uppe.

Han har också konstaterat att han är långt ifrån ensam, att det är många som har en relation till cancer.

– Det är många som är berörda. Det är en hemsk sjukdom.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons