Annons
Nyheter

Bättre snittbetyg för årets nior

Jämfört med förra året har niornas betyg i snitt blivit bättre i Tranemo och Ulricehamn. Killarna i Ätradalskolan har jämfört med årskullen innan höjt sitt medelvärde med nästan 50 poäng.
Nyheter • Publicerad 23 juli 2013
? Det har blivit bättre, men helt nöjda är vi ännu inte med resultaten. Vi vill ligga i framkant bland kommunerna gällande meritvärden, säger Ann-Marie Stenson.
? Det har blivit bättre, men helt nöjda är vi ännu inte med resultaten. Vi vill ligga i framkant bland kommunerna gällande meritvärden, säger Ann-Marie Stenson.Foto: 

Förra året var niondeklasskillarnas medelbetyg på Ätradalskolan runt 155. I år är meritvärdet uppe i runt 200.

– Skolan har arbetat hårt med att öka måluppfyllelsen, säger Anne-Marie Stenson, verksamhetschef för lärande i Syd.

Annons

I en pedagogisk planering får eleverna reda på vad de ska arbeta med, vad de blir bedömda i och vad eleverna bör fokusera på.

– De här planeringarna arbetas det mer med nu och det kan göra att det blir lättare för eleven att veta vad han eller hon blir bedömd i, säger Ann-Marie Stenson, vilket kan vara en av förklaringarna till att killarna i den här årskursen på Ätradalskolan gick ut med bättre betyg, tror Stenson.

Trots att årets niondeklasskillar i snitt fått bättre betyg än kullen innan får killarna i alla tre skolor fortfarande lägre betyg än tjejerna.

– Att killarna får sämre betyg är ett nationellt problem och har varit det under ett antal år och vi försöker hitta arbetssätt för att fånga upp dem som behöver det, säger Anne-Marie Stenson.

Ann-Marie Stenson tycker att skolan bör tänka över sitt arbetssätt.

– Det kanske är arbetssättet som kan gynna flickorna mer än pojkar. Vi håller på att arbeta med det här så att det ska passa alla elever. Redan i tidig ålder kan man se om någon har kunskapsluckor. Tidigare var det för mycket fokus på enbart svenska och matematik. Alla ämnen har ju lika stort värde och ger lika mycket meritpoäng, säger Stenson.

Förra året gick även killarna i Tranängskolan ut med 155 i snitt. När UT kontaktar lärandeexpeditionen finns inga siffror för tjejer respektive killars resultat från i år. Det totala snittet för hela skolan har däremot höjts med över 20 poäng.

– Det är ett riktigt bra snitt, och en stor eloge till både elever och lärare, säger Annika Källman, rektor på skolan.

Annika Källman menar att det har blivit lugnare på skolan.

– Personalen samarbetar mer i dag, bland annat har vi infört viss samrättning vad det gäller en del nationella prov. Om en lärare varit osäker på vad en elev menar kan denne lyfta frågan med andra lärare. Vi har haft mer motiverande samtal och hittat en större arbetsglädje säger Annika Källman, rektor på Tranängskolan.

Annons

Varför tror du att killar i snitt har lägre betyg och vad vill ni göra åt det?

– Tjejer är mer plikttrogna och kör kanske inte alltid sitt eget race. De formar sig lättare. Killarna syns och hörs, men satsar inte alltid på att göra läxor. Det är jätteviktigt att satsa på alla. Men hur vi ska lösa det vet vi inte riktigt, säger Annika Källman.

I mitten av augusti ska ett nytt möte hållas på Tranängskolan, berättar Annika Källman.

– Vi kommer att sätta oss ner och analysera varför det ser ut som det gör och vad vi kan arbeta med, säger Annika Källman.

Stenbockskolans meritvärde bland niorna är i år lite lägre än året tidigare.

– Betygen kom i slutet av terminen så nu håller man på och gör en analys på respektive skola. Analysen är inte fullt klar. Kommunen kommer också göra en analys av läget. Därför kan jag ännu inte gå in i detalj nu varför det ser ut som det gör, säger Thomas Carlsson, utvecklingsledare i på Barn och utbildningskontoret i Ulricehamn.

Cecilia Hugosson

cecilia.hugosson@ut.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons