Annons
Nyheter

Barnens burkbesök lyfter tekniken

Trettio miljoner burkar är ganska många, kunde 21 elever från Hössna skola konstatera vid sitt arbetsplatsbesök på Emballator.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2011

Under onsdagsmorgonen började de med bulle i konferensrummet, och genomgång av företaget.

Hur mycket är 1,17 miljarder kronor egentligen? Så mycket säljer Emballator för. Hur många nollor är det i en miljard, frågade Lennart Eriksson.

Annons

– Fyra, gissade en elev.

– Hundra, sade en annan mellan tuggorna på bullen.

Emballator tillverkar 30 miljoner burkar om året. Hur mycket är det egentligen?

Själva fabriken är ungefär så stor som fem fotbollsplaner, och mellan femton och tjugo lastbilar åker härifrån varje dag lastade med burkar, sade Lennart Eriksson och sedan hade eleverna frågor.

– Vad gör ni med felaktiga burkar.

– Det säljs som skrot, sedan blir det nya burkar. Och överbliven metall går till Volvos fabrik och blir motorer.

– Har någon skadat sig på maskinerna?

- Ja det är en del som skär sig. Plåten är vass. Oftast går det bra och det är inte så vanligt. Men nu senast var det en som klippte av två fingrar.

– Stänger ni av maskinerna på kvällen?

– Nej, vi jobbar nästan jämt. Vi stänger bara av dem på fredagsnatten och lördagsnatten.

Annons

Sedan var det dags för upptäcktsfärd. Eleverna fick långa gula västar och små öronproppar att skruva in i örat. Sedan öppnade Johan Hårte dörren till den dunkande, doftande och pysande fabriksdelen.

– Följ den gula linjen, sade han och de tre medföljande fröknarna hade vakande ögon på truckar och vagnar och dunkande maskiner.

Barnen hade nyfikna ögon på truckar och vagnar och dunkande maskiner.

Johan Hårte och Lennart Eriksson visade sedan på spännande truckar som kan lyfta tio meter upp i luften, på maskiner som kan testa tätheten i brukar och sedan spotta ut otäta burkar, och på tusentals, tusentals burkar som alla ska iväg med lastbil i dag.

Skolans studiebesök kommer sig av att Hössna skola har fått utmärkelsen Årets teknikutbildning. Priset på 50 000 kronor delas ut av Teknikföretagen, och pengarna ska användas till att lyfta teknikämnet på olika sätt. Hössna skola har arbetat med tema förpackningar. Eleverna har bland annat haft med sig förpackningar till skolan och pratat om olika material och användningsområden. Dessutom ingår ett studiebesök på Emballator, där man alltså gör förpackningar för färg.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons