Annons
Nyheter

Barnen räddar bibblans siffror

Färre besök och färre böcker. Ändå står sig biblioteken i Ulricehamn relativt bra i den senaste statistiken. Speciellt om man ser till barnen.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2013
Foto: Kajsa Kettil

Att besöken och mediebeståndet minskar är en nationell trend.

För Ulricehamns del är statistiken extra dyster vad gäller just detta. Antalet fysiska besök har minskat de senaste tre åren och där ligger Ulricehamn under snittet i landet.

Annons

Även beståndet har minskat de senaste fyra åren, från nästan 150 000 böcker och AV-medier 2009 till 128 000 förra året. Det är en minskning på fjorton procent. Vilket är mycket med tanke på att snittet i riket är en minskning på fem procent under samma period.

Enligt Ulricehamns bibliotekschef Anna-Lena Johansson kan det finnas flera skäl till att antalet besök minskar, bland annat att fler sköter vissa saker via bibliotekets hemsida.

– Många gör omlån och liknande hemifrån. Det kan vara en förklaring. Sedan har det ju varit dålig ekonomi i kommunen och vi fick dra ner på våra program och aktiviteter förra året, efter sommaren och framåt. Det tror vi också kan vara en förklaring.

Att beståndet minskar tror hon beror dels på att kommunen lade ner ett par av sina mindre bibliotek, dels på att de har gallrat mycket den sista tiden.

Samtidigt har de inte köpt in lika mycket böcker som de brukar.

– Medieanslaget har varit oförändrat men bokpriset stiger.

Trots ett minskat bestånd har Ulricehamns bibliotek fortfarande relativt många böcker och andra medier om man jämför med riket i övrigt.

Och det finns alltså annat som är positivt. Som att antalet utlån har varit relativt oförändrat de senaste åren, trots att besöken minskat. Utlånen har till och med ökat något det senaste året.

Exakt varför är svårt att säga, enligt Anna-Lena Johansson.

Vad gäller beståndet minskar även antalet barnböcker något i Ulricehamn, men där skiljer kommunen fortfarande ut sig från många andra kommuner. Det finns väldigt många barnböcker i Ulricehamn, nästan dubbelt så många som snittet i landet. Dessutom ökar antalet barnlån i Ulricehamn samtidigt som det minskar i landet i övrigt.

Annons

– Det är väldigt positivt att vi står oss där. Vi prioriterar barn- och ungdomsverksamheten. Vi jobbar mycket med läsfrämjande åtgärder. Det är nog därför barnbokslånen står sig bra.

Till det positiva hör också att Ulricehamn går i väntans tider inför att nytt bibliotek på samma plats där Ica nu ligger. Om allt går som det ska kan en flytt vara klar 2016.

– Vi tror väldigt mycket på förslaget, på placeringen. Vi tycker det är jättebra för oss och tror på ett lyft, säger Anna-Lena Johansson.

Ulricehamn Riket

RÖTT

Besök per invånare. Förändring 2009-2012.

-15% -5,2%

Totalt antal böcker och AV-medier. Förändring 2009-2012.

-14,1% -5,2%

GRÖNT

Antal tryckte barnböcker per invånare 0-14 år

12,54 7,8

Antal barnlån per invånare i åldern 0-14 år. Förändring 2009-2012.

1,1% -3,9%

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons