Annons
Nyheter

Barbro Westermark lämnar S efter oenighet i skolfrågan

Barbro Westermark (S) lämnar sitt parti till följd av intern oenighet om hur partiet ska agera i skolfrågan.
– Jag tänker inte vara med om att rösta för en nedläggning av en eller flera skolor i kommunen, säger hon.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2013
Fullmäktige- och ks-ledamoten Barbro Westermark, nu utan partibeteckning, efter att ha sagt upp sitt medlemskap i Socialdemokraterna till följd av skolfrågan. ?Jag vill inte vara med och besluta om en nedläggning av skolor. Det skulle vara helt emot min övertygelse. Därför har jag inget annat val än att lämna mitt parti?, säger hon.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Fullmäktige- och ks-ledamoten Barbro Westermark, nu utan partibeteckning, efter att ha sagt upp sitt medlemskap i Socialdemokraterna till följd av skolfrågan. ?Jag vill inte vara med och besluta om en nedläggning av skolor. Det skulle vara helt emot min övertygelse. Därför har jag inget annat val än att lämna mitt parti?, säger hon.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det definitiva beskedet att hon lämnar partiet gavs vid det gruppmöte som Socialdemokraterna i Ulricehamn hade i torsdags kväll. Vid mötet diskuterades hur partiet ska agera vid måndagens fullmäktigemöte.

Det kontroversiella förslaget att ändra skolstrukturen och som en följd av det lägga ner skolorna i Vegby, Dalum och Marbäck var det som fick Barbro Westermark att bestämma sig.

Annons

– Jag kan inte sitta kvar i politiken och ha medverket till att en eller flera skolor läggs ner. Jag tycker det är fel, det har jag tyckt länge och det har jag även berättat för de andra i partiet, säger hon.

I stället anser Barbro Westermark att politikerna ska arbeta för att skolorna på landsbygden kan utvecklas. Målsättningen om ökad befolkning är ytterligare ett motiv till att behålla skolorna. Hon anser också även landsbygdsskolorna även fortsättningsvis har möjlighet att klara den kvalitet och de kunskapsmål som eftersträvas.

– Måluppfyllelsen är minst lika bra vid de här skolorna, säger hon.

Mot denna bakgrund tänker Barbro Westermark rösta för återremiss, då ärendet tas upp vid fullmäktige på måndag.

– Men så får jag inte rösta för mitt parti. Jag får heller inte gå upp och säga vad jag anser. Därför ser jag ingen annan möjlighet än att lämna partiet.

Hur känns det?

– Fruktansvärt. Fast i hjärtat är jag fortfarande socialdemokrat. Jag har varit med i partiet och i politiken i cirka 20 år. Men detta är en så stor fråga att jag inte har något annat val, säger hon.

Som en följd av detta kommer hon inte längre representera sitt eller något annat parti i de politiska uppdrag som hon har. Exempelvis behåller hon sin plats i kommunfullmäktige men utan att höra till något parti.

Hon kvarstår även i kommunstyrelsen, utan partitillhörighet.

I skrivande stund finns inget besked om hur ett förslag i skolärendet kan komma att se ut. Du såg ingen möjlighet att avvakta med att ta det här steget och lämna partiet?

Annons

– Nej. Med mig hade Socialdemokraterna 13 mandat. Men det räcker inte eftersom Moderaterna och Folkpartiet tillsammans har 14 mandat. Min enda möjlighet att med min röst påverka ärendet är att rösta för en återremiss. För att få göra det måste jag ha lämnat partiet.

– Min förhoppning är nu att kampanjen för folkomröstning i frågan hinner för det att återremissen behandlats och åter tas upp i fullmäktige.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons