Nyheter

Avslag på luciamotion från SD

Lucia är en gammal svensk kulturtradition väl värd att bevara.
Det konstaterar kommunstyrelsen, som därmed vill avslå en motion från Sverigedemokraterna. Partiet ville av besparingsskäl stoppa luciafirande på arvoderad tid.
Nyheter • Publicerad 20 december 2014

Det tog inte lång tid för förvaltningen att behandla Sverigedemokraternas motion, som lämnades till fullmäktige i november i år.

Enligt motionen borde firandet av Lucia inte ske för de folkvalda på arvoderad tid. Partiet hade räknat ut att en sådan förändring skulle innebära en besparing för Ulricehamns kommun med 29 000 kronor per år.

Förslaget var därför att firandet av Lucia inte skulle ske på arvoderad tid.

Men förvaltningens behandling av motionen landade i ett förslag att behålla möjligheten till luciafirande för de folkvalda. Den linjen gick också kommunstyrelsen på, då ärendet behandlades den 16 december.

Förvaltningen konstaterar att Lucia är en mycket gammal svensk kulturtradition, som är väl värd att bevara. Och det är inte enbart politiker som får möjligheten att fira Lucia. Under tiden runt 13 december förekommer luciafirande i många olika sammanhang - på arbetsplatser, äldreboenden, i skolor och vid föreningsmöten, noterar förvaltningen.

Dessutom har det korta luciaframträdandet - det brukar pågå i cirka 15 minuter - inte lett till någon extra kostnad. Detta tack vare den nuvarande konstruktionen av arvodesregler för förtroendevalda.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.