Annons
Nyheter
I höst blir det avgiftsfri förskola för treåringar, enligt ett regeringsbeslut som träder i kraft 1 juli.
För en barnfamilj kan det bli en avgiftssänkning med 400 kronor i månaden.
Nyheter • Publicerad 5 april 2010

I dag gäller att barn har rätt till avgiftsfri förskola från det år barnet fyller fyra år. Rätten omfattar 15 timmars förskoleverksamhet per vecka.

Men i sommar sänks åldergränsen till att istället gälla från och med höstterminen det år barnet fyller tre år. Även nu handlar det om avgiftsfri förskola 15 timmar i veckan.

Annons

För barn som vistas i förskola mer än 15 timmar i veckan sänks avgiften i motsvarande grad.

Förskoleavgiften i Ulricehamns kommun baseras på inkomst. Hushåll med en sammanlagd inkomst på 42 000 kronor i månaden betalar maximal månadsavgift.

Den avgiften ligger för närvarande på 1 260 kronor i månaden. Avgiften beräknas i procent av hushållets sammanlagda bruttoinkomst.

För ett sådant hushåll innebär förändringen att månadsavgiften sänks till 840 kronor i månaden, motsvarande två procent av hushållets bruttoinkomst.

Föräldrar som redan har barn i förskola på heltid, som omfattas av förändringen, kommer att få denna avgiftssänkning per automatik från och med 15 augusti, då höstterminen startar.

Information om förändringen kommer att lämnas ut under våren, säger skolchef Göran Nyman.

– Exakt hur har vi ännu inte bestämt. Men det kommer ske via olika kanaler, så att alla som berörs får information om detta, säger Göran Nyman.

För att ha rätt till förskoleplats i Ulricehamns kommun fordras att:

? Barnet har fyllt 1 år och stadigvarande vistas i kommunen.

? Vårdnadshavare som barnet bor hos förvärvsarbetar eller studerar. Rätt till förskola, familjedaghem eller fritidshem begränsas till den tid som behövs för arbete eller studier inklusive restid.

? Från och med augusti det år barnet fyller 3 år har barnet rätt till avgiftsfri plats i förskoleverksamheten (allmän förskola). Omfattningen är 15 tim/vecka under terminstid.

? Vårdnadshavare är arbetslös. Omfattningen är 15 tim/vecka (gäller förskoleverksamhet). Intyg från arbetsförmedlingen fordras.

? Vårdnadshavare till skolbarn (6-12 år) får vid arbetslöshet behålla platsen i två månader, dock högst 10 timmar per vecka.

? Vårdnadshavare är föräldraledig enligt föräldraledighetslagen för yngre barn. Omfattningen är 15 tim/vecka (gäller förskoleverksamhet).

? Behov finns av särskilt stöd för barnets utveckling

(Källa: Ulricehamns kommun)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons