Annons
Nyheter

Årets sommar en av de varmaste på 2000-talet

Ser man till antalet dagar med högsommarvärme var årets sommar en av de bättre under 2000-talet. Det kanske mest uppseendeväckande är att ingen av de 22 dagarna med minst 25-gradig värme inträffade under högsommarmånaden juli.
ulricehamn • Publicerad 18 september 2020
Det fanns gott om badvänliga dagar i somras – framför allt i juni och augusti.
Det fanns gott om badvänliga dagar i somras – framför allt i juni och augusti.Foto: Erik Johansen/TT

Det är Gun Steinstö, boende i Villastan och SMHI:s rapportör i Ulricehamn, som för UT:s räkning tagit fram statistik över de varmaste dagarna under perioden maj till augusti.

Noterbart är att ingen av de minst 25-gradiga dagarna inträffade i maj eller juli. I juni var det däremot högsommarvärme i totalt tio dagar, medan augusti var ytterligare ett snäpp hetare med tolv mycket varma dagar.

Annons

I år var det alltså totalt 22 dagar i Ulricehamn då maxtemperaturen nådde 25 grader eller mer.

”Den erkänt heta sommaren 2018 står i särklass, med 54 dagar med högsommarvärme i Borås och 47 i Jönköping”
Ur artikeln

Den statistiken rimmar väl med SMHI:s noteringar från grannstäderna Jönköping och Borås, där det var 21 respektive 25 dagar med högsommarvärme.

Nyhetsbyrån Siren har sammanställt SMHI:s statistik för samtliga somrar under 2000-talet. I såväl Borås som Jönköping placerar sig sommaren 2020 som den femte varmaste sedan millennieskiftet.

Den erkänt heta sommaren 2018 står i särklass, med 54 dagar med högsommarvärme i Borås och 47 i Jönköping. Även fotbolls-VM-somrarna 2002, 2006 och 2014 överträffar årets dito.

2017 sticker ut åt andra hållet – med den kallaste sommaren på hela 2000-talet. Då var det endast fem dagar som nådde 25-strecket i både Jönköping och Borås.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons