Annons
Nyheter

Årets luciafölje är ett dream team av tidigare deltagare

Ett lucia-dream team fick tidigare deltagare att ställa upp. Kanske har Lions nu också hittat ett sätt för traditionen Ulricehamnsbygdens lucia att kunna leva vidare.
Ulricehamn • Publicerad 1 december 2023 • Uppdaterad 8 december 2023
Lars-Erik Bernvill är årets sångcoach och den som fräschat upp luciarepertoaren med de fem tjejerna i årets ”dream team”.
Lars-Erik Bernvill är årets sångcoach och den som fräschat upp luciarepertoaren med de fem tjejerna i årets ”dream team”.Foto: Privat

På onsdag så är det premiär för årets luciafölje och den blir i Ulricehamns kyrka. En premiär som tidigt såg ut att inte bli av, eftersom inte någon hade anmält sitt intresse för att vara med i år.

– Det har blivit allt mindre intresse för varje år att vara med och i år så såg det ut som att traditionen skulle ta slut, säger Lions luciageneral Timo Stävenborg.

Annons

Sittandes i en solstol i Spanien beslöt han sig för att skicka ut en förfrågan till ett antal tidigare deltagare om de kunde ställa upp vid ett helt nytt upplägg. Istället för nästan tre hektiska veckor med uppåt 80 framträdanden, skulle det bli tre stycken – två i Ulricehamns kyrka och ett i Tvärreds helgedom. Något som resulterade i positiva svar från fem tjejer och därmed var faran över för den här gången.

Är det sista gången Lions och UT kan genomföra det här?

– En bra fråga. Vi vet att företag och äldreboenden gärna vill ha besök av luciaföljet, men det är svårt för tjejerna att under några veckor ta den tiden från studierna. Men kanske om vi håller det på den här nivån?

Årets ljusdrottning är Tindra Trässwall, som är med för fjärde gången.

– Jag hade tid nu när det handlar om några få uppträdanden och eftersom jag tycker det är roligt att vara med, så tackade jag ja.

Årets luciatåg är det fjärde i ordningen för Tindra Träswall.
Årets luciatåg är det fjärde i ordningen för Tindra Träswall.Foto: Evelina Segerqvist

Var det en förutsättning med få framträdanden för att du skulle tacka ja?

– Ja, jag läser till ämneslärare vid Göteborgs universitet och då är det svårt att ta ledigt för att vara med i luciatåget.

En av hennes tärnor är Alice Tafjord, som nu är med för andra gången.

– Jag vill gärna att traditionen hålls vid liv för det vore jättetråkigt om den tog slut. Men jag har också svårt att avsätta tid under en längre period, vilket jag inte behöver göra i år.

Alice Tafjord var även med i luciatåget 2021. Arkivbild.
Alice Tafjord var även med i luciatåget 2021. Arkivbild.Foto: Evelina Segerqvist

Tror du att det går att hålla traditionen med lucia igång?

Annons

– Med färre framträdanden går det nog. Om det blir på kvällar och helger så skulle det nog fungera, för det är mycket annat som också måste göras i december.

Vad blir det roliga i år?

– Att det blir av! Sedan är det också roligt att vi får sjunga i Ulricehamns och Tvärreds fina kyrkor, där det är bra akustik.

Ulricehamnsbygdens lucia är ett samarbete mellan Lions Ulricehamn och Ulricehamns Tidning och har tidigare varit en bra inkomstkälla åt Lions i deras hjälparbete.

– Vi har i år gått ut till företagen och bett om deras stöd, trots att vi inte kommer på besök. Men eftersom UT livesänder det första framträdandet så kan man ju göra något på det ändå. Hittills så är det lite klent med gensvar men det hinner ju ändra sig på den knappa vecka som är kvar, säger Timo Stävenborg.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Fakta

Ulricehamnsbygdens lucia 2023

• Tindra Trässwall (lucia)

• Alice Tafjord

• Ellen Olsen

• Emmy Dahlgren

• Madeleine Hansson

• Sångcoach Lars-Erik Bervill

• Lions luciageneral Timo Stävenborg

Ulricehamnsbygdens lucia gör tre framträdanden i år:

• Ulricehamns kyrka 6 december kl 19 o 20.30 tillsammans med kören Occapella.

• Tvärreds kyrka 9 december kl 16.00 med kören Basalt

UT livesänder det första luciaframträdandet i Ulricehamns kyrka. Sändningen finns därifrån och framåt att se via UT:s digitala kanaler.

Leif FjellströmSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons