Annons
Nyheter

Årets kräftfiske i Ätran hotas

I år blir det inget kräftfiske på flera ställen i Ätradalen. Det finns helt enkelt för få kräftor.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2011
Provfiske visar att tillgången på kräftor är minimal i stora delar av Ätran. Nu ställer flera markägare in årets fiske.
Provfiske visar att tillgången på kräftor är minimal i stora delar av Ätran. Nu ställer flera markägare in årets fiske.Foto: SCANPIX

Flera av de som brukar arrendera ut fiskevatten i Ätran har i år fått ställa in. En av dem är Fredrik Johansson på Lundby.

– Vi har provfiskat med 20 stycken burar och då fick vi två kräftor. Det är helt enkelt för dåligt och då vill vi inte heller arrendera ut vatten, säger han.

Annons

Han tror att det kan finnas flera anledningar. Bland annat att det har varit två hårda och långa vintrar i rad. Men han tror inte heller att det är omöjligt att miljöpåverkan skulle vara en anledning.

– Sen kan det ju vara så att den här sorten kräftor faktiskt inte hör hemma i svenska vatten över huvud taget, säger han.

Lennart Edsman jobbar på avdelningen för bevarandebiologisk forskning på Sveriges lantbruksuniversitet. Han säger att de just nu jobbar med ett projekt där de söker orsaken till svängningarna i kräftbeståndet. Det har nämligen varit svängigt i flera år. Ibland kan det vara bra fiske ett år, medan man året därpå drar upp tomma burar.

– Man får räkna med att det svänger, men kanske inte så här mycket.

Han nämner att det finns ett tjugotal orsaker som är uppe till diskussion. En vanlig sådan är just de stränga vintrarna som kan skada kräftbestånden i vattendragen. För fem år sedan var det också tal om en okänd sjukdom som var på väg att slå ut signalkräftorna. 2006 sa dåvarande Fiskeriverket till GP att det antingen kan vara en sjukdom, miljöeffekter eller att kräftornas förmåga att reproducera sig har försämrats.

Lennart Edsman tillbakavisar dock uppgifter om en okänd sjukdom.

– Det är inte någon ny farsot.

Det har också visat sig att signalkräftan som tidigare ansetts resistent mot kräftpest faktiskt inte är det.

– Den är mycket tåligare än flodkräftan men inte immun. Även fast den ofta klarar sig kan den bli smittad och sprida smittan vidare.

Men trots svängarna kring kräftfisket tycker inte Lennart Edsman att man ska dra för snabba slutsatser.

Annons

– Att redan nu kunna se att det är få kräftor i vattendragen låter lite tidigt. Det är inte förrän i slutet på augusti, början på september som kräftfisket är som bäst.

– Det gäller att ha is i magen och vänta och se.

För dem som brukar fiska kräftor på ett ställe där det i år har blivit indraget fiske kan det löna sig att arrendera kräftfiske en bit bort. I vattendragen kan det nämligen växla fort. Om det finns få kräftor på ett ställe innebär det inte att hela vattendraget har dåligt med kräftor.

Sonja Rapinoja Johansson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons