Annons
Nyheter

Arbetslöshet och svårt att hitta rätt personal oroar Svenskt Näringsliv

Svårigheter vid rekrytering pekas ut som ett hot när Svenskt Näringsliv presenterar sin rapport Framtidsanalys av Västra Götalands län. Det, lågt bostadsbyggande och att länets största kommun, Göteborg, drivs framåt av kranskommunerna.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2015

En svaghet i länet är de relativt höga siffrorna för arbetslösheten, 7,2 procent, och ungdomsarbetslösheten på 24,2 procent, skriver Svenskt Näringsliv i sin rapport. Samtidigt upplever företagen rekryteringssvårigheter. Orsakerna är att det är svårt att hitta personer med arbetslivserfarenhet och rätt utbildning, anser de.

I rapporten står det också att en stor andel företagare samverkar med skolan, vilket de anser skapar förutsättningar för att tillsammans kunna utveckla skolans utbildningar och rusta eleverna för arbetsmarknaden.

– Det i sin tur kan säkerställa den kompetens som näringslivet efterfrågar och på så sätt minska rekryteringssvårigheterna. Vi tycker att den politiska debatten ska handla mer om hur vi skapar ännu bättre förutsättningar för företagare att klara konkurrensen. Med den här rapporten vill vi lyfta fram förutsättningarna och på det viset skapa ett bra underlag för förbättringar, säger Elisabeth Sandberg, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons