Annons
Nyheter

Anrik adelsinstitution ärver stor gård i Ulricehamn

Efter en rättstvist kring ett arv har Riddarhuset i Stockholm blivit ägare till en av Ulricehamns kommuns största gårdar. En unik situation har uppstått för Riddarhuset, som nu tänker sälja gården.
– Det är sällan vi får något sånt här, säger Erik Drakenberg, som representerar Riddarhuset.
Ulricehamns kommun • Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 26 april 2021
Adelsinstitutionen Riddarhuset i Stockholm har efter ett arv blivit ägare till en av Ulricehamns kommuns största gårdar. Foto: Dick Norberg

När ägaren till en av Ulricehamns kommuns största gårdar avled 2018, visade hans testamente att Riddarhuset i Stockholm stod som arvtagare till hela gården. Gårdsägarens far gjorde dock också anspråk på gården och ägarfrågan avgjordes i början på april i Borås tingsrätt till Riddarhusets fördel. Med detta har en ovan situation uppstått för Riddarhuset.

– Det händer då och då att Riddarhuset genom testamentsförordnanden får ta över förvaltningen av egendomar och stiftelser som delar ut olika typer av stipendier. Men det är sällan som vi är med om något som i fallet med den här gården. Och vi vet egentligen inte varför vi fick den, säger Erik Drakenberg, riddarhussekreterare på Riddarhuset.

Erik Drakenberg, riddarhussekreterare vid Riddarhuset i StockholmFoto: Jens Sjunnesson
Annons

Det faktum att egendomen testamenterades till Riddarhuset medförde enligt Erik Drakenberg vissa komplikationer. Det inkräktade på den avlidna gårdsägarens båda barns lagliga rätt att ta del av arvet, vilket behövde lösas.

– Vi träffade en överenskommelse med barnen, det ingick som en del i boutredningen efter gårdsägaren. Enligt överenskommelsen åtar sig Riddarhuset att så snart vi erhållit lagfart på fastigheten, se till att barnen ska få ut sin respektive laglott. Lösningen blir att fastigheten ska försäljas, berättar Erik Drakenberg.

Rättstvisten kring ägarfrågan mellan Riddarhuset och den avlidna gårdsägarens far kom dock emellan och så länge den har pågått, har lagfartsärendet legat vilande hos Lantmäteriet. Avsikten i överenskommelsen med barnen står dock fast och fastigheten kommer att säljas. När detta sker hänger bland annat på om fadern väljer att överklaga tingsrättens beslut eller inte. Tidsfristen för detta löper ut 30 april.

”För Riddarhuset är det två saker som är viktigast i det här fallet. Det ena är att respektera en död persons sista önskan och ta den på allvar. Det andra har varit att så snabbt som möjligt upprätta ett bra avtal med barnen.”
Erik Drakenberg, riddarhussekreterare på Riddarhuset

– Vi blickar inte bakåt och tar ställning, utan vi agerar utifrån vad som har hänt. För Riddarhuset är det två saker som är viktigast i det här fallet. Det ena är att respektera en avliden persons sista önskan och ta den på allvar. Det andra har varit att komma överens med barnen, säger Erik Drakenberg.

I domen från 9 april i år, som fastställer att Riddarhuset är rättmätiga ägare till gården, nämns att den värderades till 45 miljoner kronor 2019.

Vad ska Riddarhuset använda sin del av vinsten från försäljningen till?

– Vi vet inte hur mycket pengar det kommer röra sig om som tillfaller oss. Vad vi ska göra med pengarna får vi fatta beslut om när vi vet hur det blir.

Fakta

Detta är Riddarhuset

Lite förenklat kan man säga att Riddarhuset är en institution som folkbokför ättlingar till de som en gång i tiden adlades.

I dag finns 661 levande ätter med cirka 27 000 personer vid det svenska Riddarhuset.

Till Riddarhusets verksamhet hör arbetet med att:

• Föra adelns släkthistoria

• Ge ut Adelskalendern

• Förvalta domäner och stiftelser, utdelning av stipendier och stiftelsemedel.

• Vård av palatset Riddarhuset i Stockholm och dess inventarier.

I Riddarhuset finns också ett nybyggt, toppmodernt arkiv för historiska föremål och dokument.

Under normala förhållanden är Riddarhuset också till viss del öppet för allmänheten genom rundvandringar, guidade visningar för skolklasser, möjlighet till släktforskning och konserter, föreställningar och utställningar.

Källa: Riddarhuset

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons