Annons
Nyheter

Anonym gåva till Voi

En person som valt att vara anonym har skänkt en aktieportfölj värd 70 000 kronor till Voi-projektet.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2011

– Vi blev glada men också överraskade eftersom gåvan kommer från en person som vi inte haft kontakt med tidigare, säger Jan-Åke Thorell, samordnare för projektet.

Voi är en stad i sydöstra Kenya och projektet syftar till att stödja ett 30-tal föräldralösa barn i området. Givaren, som vill vara anonym, är 80 år och under livet har aktierna växt till sig. Han har inga barn och började fundera på ett bra sätt att spendera pengarna. Han skänkte en slant till en förening som upprättar skolor i Indien och fick genom Svenska kyrkan i Höganäs kontakt med Voi.

Annons

– Jag ville skänka pengarna till en organisation där de kom till nytta direkt. Människorna där nere i fattigdomen har det inte lätt och behöver bland annat rent vatten. Folk i Europa har det bra, de kan göra något av sina liv om de vill. Kanske fortsätter jag att skänka pengar till olika ändamål, det här var inte så mycket pengar, men allt är relativt, säger han.

Portföljen har placerats på ett bankkonto där aktierna får växa till sig tills pengarna behövs. I höst kommer Voi-projektet att dra i gång en kampanj för att samla in pengar för att bygga ut farmen som köptes 2009.

– Gåvan utgör en fin grund när vi ska börja bygga hus nästa år. Tanken är att bygga övernattningsmöjligheter, kök och samlingslokaler för att utveckla farmen till ett kunskapscenter med undervisning för barnen och deras vårdnadshavare. Vi vill också sprida information om aids, säger Jan-Åke Thorell.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons