Annons
Nyheter

Anders Dahlén friad från anklagelserna

Den tidigare kyrko- och kommunpolitikern Anders Dahlén i Ulricehamn har friats från anklagelserna om trolöshet mot huvudman.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011

Beskedet kom i förra veckan från kammaråklagare Maria Thorell i Borås. Beslutet innebär att förundersökningen läggs ner. Enligt motiveringen finns det inga bevis på att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott.

Det var Kyrkonämnden i Ulricehamns kyrkliga samfällighet som i mars i år polisanmälde Anders Dahlén (M) för påstådda oegentligheter i sin egenskap av förtroendevald. Vid tillfället satt Anders Dahlén själv med som ersättare i kyrkonämnden.

Annons

Anders Dahlén är lättad över beskedet att förundersökningen nu har lagts ner.

– Det är skönt att bli av med anklagelserna. Jag har ju själv vetat om att jag inte gjort mig skyldig till något brottsligt. Men samtidigt vet man inte vad människor kan ljuga ihop, säger han.

Anders Dahlén valde att lämna kyrkopolitiken efter att han polisanmälts. Nu är han kritisk till hur hans forna kamrater inom kyrkopolitiken har agerat.

– Det märkliga är att det just är förtroendevalda inom kyrkan som gör så här. Istället för att prata med mig och på den vägen försöka reda ut eventuella frågetecken, gick man bakom ryggen på mig och anmälde mig för polisen.

Anmälan gjordes i mars, och sedan dess har förundersökning i fallet pågått. Tiden beskriver Anders Dahlén som mycket jobbig.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt tid för mig och familjen. Jag har under den här perioden inte fått några besked om vad som händer eller hur undersökningen går.

Du var själv kallad till förhör hos polisen?

– Ja, och det blev nästan lite pinsamt. Jag hade naturligtvis med mig alla upptänkliga fakturor som visade att jag hade betalat.

Då blev du inte förvånad över beskedet att förundersökningen lagts ner?

– Nej, det var ju som jag har sagt hela tiden.

Annons

Har du fått någon förklaring till varför du polisanmäldes?

– Nej. Men jag drar slutsatsen att någon är ute efter att sätta dit mig.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons