Annons
Nyheter

Allt fler förtidsröster

Trenden att allt fler förtidsröstar verkar fortsätta. Nästan dubbelt så många har förtidsröstat i Ulricehamn jämfört med förra valet till Europaparlamentet.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2014

De första tolv dagarna med förtidsröstning har 1 335 personer valt att rösta i Ulricehamns kommun. Motsvarande siffra för förra EU-valet år 2009 var 712.

Om de många förtidsrösterna är ett tecken på högt valdeltagande eller bara en fortsättning på en allmän trend med allt fler förtidsröster är svårt att säga.

Annons

– Förtidsröstningen ökar hela tiden. Det är nästan hälften som förtidsröster jämfört med de som röstar på valdagen. Det är väldigt många, säger Maria Bursell som är valsamordnare i Ulricehamns kommun.

En bidragande orsak till de många förtidsrösterna i Ulricehamn kan vara att man har börjat med valbuss efter det förra EU-valet. Valbussen började användas först 2010.

– Det är det som skiljer. Där har vi haft många som har röstat, säger Maria Bursell.

Även nationellt har antalet förtidsröster ökat. Till och med den 13 maj hade kommunerna i Sverige tagit emot 231 370 förtidsröster. Motsvarande siffra 2009 var 191 959.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons