Annons
Nyheter

Allt fler får fel läkemedel

Antalet brukare som får fel medicin blir allt fler. Det visar kommunens avvikelsehantering för 2009.
Nyheter • Publicerad 15 april 2010
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Antalet rapporterade avvikelser inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet var under förra året 1830, vilket är ungefär lika många som under tidigare år.

? Fall är vanligast. De svarar för cirka 75 procent av det totala antalet avvikelser. Av dessa har 297 lett till skador, varav tio resulterade i frakturer.

Annons

? Brister i läkemedelshanteringen svarar för knappt 20 procent av det totala antalet avvikelser. Totalt var det 333 händelser under förra året som faller under denna kategori. Det är en kraftig ökning jämfört med året innan, då 251 fall rapporterades.

Främst är det fråga om att läkemedel inte har getts eller feldoserats.Riktigt allvarligt ser man dock på att läkemedel förväxlas, alltså att man som brukare får en annans medicin. Sådana händelser betraktas som allvarliga risker för den enskilde.

Under förra året skedde 17 sådana förväxlingar inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet, vilket är en markant ökning jämfört med året innan, då 10 fall rapporterades.

– Det är inte acceptabelt. Jag ser det närmast som en skandal att brukare får fel medicin. Målet och vår absoluta vision måste vara att siffran för detta blir noll, säger Marie Eriksson, kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska.

Vad gör du för att få ner bristerna i läkemedelshanteringen?

– Dels är jag ute på enheterna och pratar med ansvariga samt personal. Dels finns det redan rutiner för hur detta ska fungera.

– Varför det blir fel samt vad vi kan göra för att undvika misstag är viktiga frågor att jobba utifrån.

Vad tror du själv är orsaken till att medicin förväxlas?

– Jag kan tänka mig att det händer i situationer där man har hand om flera vårdtagare. Man går och hämtar medicin till flera samtidigt och då kan förväxling ske.

Marie Eriksson ser också allvarligt på att antalet fall ligger på en fortsatt hög nivå. Även detta är ett område att jobba med, säger hon.

Annons

Ett mindre antal avvikelser (170 stycken) sorterar under kategorin övrigt. Det omfattar exempelvis bristande information, felaktig behandling, utebliven insats, brister i bemötande samt tekniska fel.

Varje år görs en summering av avvikande händelser inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Det är icke förväntade händelser som medfört eller skulle kunna ha medfört någon typ av skada för den enskilde brukaren som noteras.

Det totala antalet avvikelser under 2009 ligger på ungefär samma nivå som tidigare år.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons